Ministrul Muncii a precizat că prin această creştere speră să se diminueze diferenţa dintre salariul mediu şi salariu minim.
„Am ales luna mai pentru majorarea salariului minim pentru că guvernului i s-a părut că este o soluţie echitabilă pentru ambele părţi. Pentru că prin majorarea sa urmărim reducerea sărăciei, făcând un acord cu ocuparea în raport cu condiţiile de asistenţă socială. Dar şi să reuşim să diminuăm diferenţa dintre salariul mediu şi salariu minim”, a explicat ministrul Muncii la TVR 1.
Citeşte şi: ACORD între Guvern şi sindicate. Salariul minim va creşte la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016
Ana Costea a adăugat că majorarea salariului minim la 1.250 de lei urmăreşte şi creşterea ratei de ocupare.
„Una din raţiunile majorării salariului minim e şi creşterea ratei de ocupare. E unul din obiectivele prioritare ale ministerului pentru că şomajul este de 6,8%. Sigur stăm bine pentru că ANOFM care gestionează lunar rata şomajului face un calcul pe şomerii înregistraţi, cele care au anunţat că şi-au pierdut locul de muncă şi cele care se duc şi solicită ajutorul de şomaj (…) Rămâne neacoperită partea cealaltă a persoanelor care muncesc la negru (…) şi împreună cu ANOFM, cu partenerii sociali, ministerul muncii îşi propune să dezvolte proiecte care vor fi finanţate din bugetul asigurărilor de şomaj, dar şi din fondurile europene, care să aibă ca obiect creşterea ratei de ocupare în rândul tinerilor. Atât la nivelul UE dar şi în România rata şomajului ridicată se află în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani„, a mai afirmat ministrul.
Ana Costea a menţionat că numărul celor care lucrează în sectorul privat şi au salariul minim pe economie se ridică la 1,1 milioane.
„Potrivit statisticilor, numărul total al salariaţilor înregistraţi cu contracte individuale de muncă se ridică la aproximativ 6,5 milioane, dintre aceştia, în sectorul concurenţial dacă vorbim strict despre acest număr al salariaţilor al căror salariu era 1.050 de lei la data la care aveau loc negocierile, într-adevăr numărul se cifrează cam la 1,1 milioane. Este vorba de 1,1 mil salariaţi de la sectorul privat, care aveau salariul minim de 1.050 de lei„, a mai spus Ana Costea
Guvernul, sindicatele şi patronatele au ajuns, în 29 decembrie, la o înţelegere în privinţa creşterii salariului mediu la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016.
Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună începând cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, în acest context, „o corecție” la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni, a declarat luni președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul întâlnirii Consiliul Național Tripartit, care a avut loc la Ministerul Muncii.