Matthew Haines, lector la Universitatea Huddersfield din Marea Britanie, evalueaza obiectiv tipurile de exercitii fizice pentru a stabili care este cel mai bun pentru slabit in cadrul unei analize oferite revistei academice „The Conversation”.
De principiu, exercitiile de andurante precum alergatul si ciclismul (aerobice) ard mai multe calorii, in timp ce exercitiile de ridicat greutati (anaerobe) cresc ritmul metabolic si dupa terminarea antrenamentului, explica Haines.
Pe de alta parte, antrenamentele de mare intensitate (HIIT – High-intensity interval training), care implica exercitii foarte dificile efectuate intr-un timp mai redus, au capacitatea de a accelera metabolismul, dar si de a consuma depozitele de grasime din organism.
Asadar, in acest context, dintre toate, care ar fi cel mai bun exercitiu de slabit?
La o prima vedere, raspunsul ar fi exercitiile de anduranta de tipul alergatului si al ciclismului, caci ard mai multe calorii decat antrenamentele de tip bodybuilding sau HIIT.
In schimb, altii vor milita pentru importanta antrenamentelor de rezistenta si pentru intarirea si cresterea masei musculare (ridicarea de greutati) din prisma efetelor pe care acestea le au asupra cresterii ratei metabolismului bazal. Practic, o sesiune de ridicare de greutati poate creste rata metabolismului bazal pentru urmatoarele 48 de ore, asadar inducand o crestere a ritmului in care sunt arse caloriile.
Totodata, o crestere mentinuta a ratei metabolismului bazala fost observata dupa 10 saptamani de antrenamente cu greutati, spre deosebire de exercitiile de anduranta (alergat, ciclism), fapt care poate sustine teoria potrivit careia acest tip de antrenament contribuie mai mult, pe termen lung, la controlul greutatii corporale. Motivul? La nivel celular, tesutul muscular este mai dens decat tesutul adipos si, astfel, are nevoie de mai multe calorii de consumat decat grasimea. Iata de ce persoanele cu o masa musculara mai mare ard mai multe calorii si slabesc mai usor decat cei care au un tonus muscular slabit.
O alternativa si la alergat, ciclism si ridicari de greutati ar fi antrenamentele HIIT – de mare intensitate. Acestea dureaza mai putin (in loc de 45-60 de minute, doar 20-30 de minute), dar sunt mult mai intense, cu dificultate sporita si solicita individul „sa dea tot ce poate” in intervalul de timp in care lucreaza.
Citeste continuarea si vezi VIDEO pe Lyla.ro.