Cine sunt Mircea Aron şi Luminiţa Palade, candidaţii la funcţiile de conducere în CSM

La 6 ianuarie 2016 are loc ședința Plenului CSM pentru alegerea unei noi conduceri. Judecătorul Mircea Aron este singurul candidat pentru funcția de președinte al CSM, în timp ce Luminița Palade candidează la funcția de vicepreședinte.
Iulian Tudor
06 ian. 2016, 11:41
Cine sunt Mircea Aron şi Luminiţa Palade, candidaţii la funcţiile de conducere în CSM
Judecătorul Mircea Aron

Mircea Aron s-a născut la 28 aprilie 1952. Este absolvent al Facultății de Drept din București (1981) și al cursurilor post-universitare cu durata de 1 an în domeniul de specializare ”Științe Penale” (1993-1994).

Citeşte şi: Şedinţă la CSM. Consiliul îşi alege noua conducere. Ce mesaj a transmis Preşedinţia UpDATE

A susținut o serie de comunicări științifice, referate la conferințe și simpozioane, printre care sesiunea Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est — probleme vizând justiția de la Budapesta, din 2000.

Prezență profesională prin deciziile pronunțate, selectate și prezentate în culegerile anuale de decizii de practică judiciară a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

A fost procuror la Procuratura Curtea de Argeș (1981-1985), procuror la Procuratura Sectorului 2 București (1985-1987), procuror la Procuratura Generală — Direcția a II-a judiciară de recurs și recurs extraordinar (1987-1988), procuror la Procuratura Generală — Direcția I urmărire penală și supravegherea urmăririi penale (1988-1990), procuror militar la Direcția Parchetului Militar din Procuratura Generală (1990-1992).

Judecător la Curtea Supremă de Justiție (în prezent Înalta Curte de Casație și Justiție) — Secția Militară (1992-1998), secretar general adjunct al Consiliului Superior al Magistraturii (1998-2001), membru al Consiliului Superior al Magistraturii (1998-2002).

Judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Penală (1998-2004), judecător la Curtea de Apel București — Secția a II-a Penală (iun.2004 — dec. 2004), judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Comercială (dec. 2004 — mart. 2005), judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Penală (mart. 2005 — 6 ian. 2011).

Este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din 7 ianuarie 2011.

Judecătorul Mircea Aron spune, în proiectul de candidatură, că CSM trebuie să gestioneze în cele mai bune condiții de transparență și corectitudine procedurile privind numirea în funcții de conducere la ÎCCJ, PÎCCJ și DNA.

În opinia sa, o prioritate a CSM în 2016 ar trebui să fie sesizarea Parlamentului cu propunerile de modificare a legilor Justiției elaborate de Consiliu, în baza unei analize serioase a nevoilor sistemului și care au făcut obiectul consultărilor cu instanțele de judecată, cu ÎCCJ, MP, INM.

Procurorul Luminița Palade

Luminița Palade s-a născut la 11 decembrie 1968. A absolvit Liceul Sanitar din Bacău (1987), Facultatea de Drept a Universității București (1994). A participat la diverse forme de pregătire profesională (2010-2012) organizate de Oficiul Naționl de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, organizații neguvernamentale, Curtea de Apel București, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în materia spălării banilor și recuperarea recuperarea prejudiciului, cooperare judiciară în materie penală, politici publice de comunicare, independența magistraților și regimul sancționator în materie disciplinară.

A intrat în magistratură în anul 1994 și a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București (dec. 1994 — oct. 1997), procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București (nov. 1997 — apr. 1999), procuror șef secție supravegherea urmăririi penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București (mai 1999 — febr. 2001), procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (febr. 2001—febr. 2003).

De asemenea a fost inspector în cadrul Serviciului inspecției judiciare pentru procurori al Inspecției Judiciare (oct. 2007 — apr. 2009), inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiției (mai — dec. 2009), procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (ian. 2010 — iun. 2013).

Din anul 2013 este membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Luminița Palade consideră că se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și de execuție.

„În anul 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat Ministerului Justiției propuneri de modificare a textelor Legii 304/ 2004 în ceea ce privește evaluarea și promovarea magistraților. Concomitent, a fost modificat Regulamentul de evaluare a activității profesionale a judecătorilor și procurorilor. Procesul nu a fost finalizat. Întrucât procesul de modificare legislativă este de lungă durată și impredictibil, se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și funcții de execuție”, se arată în proiectul privind principalele obiective care vor fi urmărite de Luminița Palade în calitate de vicepreședinte al CSM.

Luminița Palade apreciază că apărarea independenței și reputației profesionale a magistraților constituie un reper fundamental al activității CSM. Consolidarea Inspecției Judiciare este apreciată ca fiind „o prioritate zero” a CSM.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt desemnați dintre cei 14 membri aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Vești proaste în perioada alegerilor pentru toți românii care stau la curte. Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate. Se aplică imediat
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cel mai norocos ritual pentru fiecare semn zodiacal
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Senatorul american Mike Rounds: Nu se poate avea încredere în Rusia pentru negocieri de pace cu Ucraina
MediaFlux
CUTREMUR în ROMÂNIA chiar de ALEGERI!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy