Prima bombă cu hidrogen, testată în noiembrie 1952 de către Statele Unite ale Americii (SUA), a degajat o energie echivalentă cu 10 megatone de TNT. Adică de aproximativ de 1.000 de ori mai puternică decât bomba lansată la Hiroshimia în 1945.
În componența acestui nou tip de bombă intră două tipuri de hidrogen: deuteriu și tritiu. Acestea fuzionează dând heliu, eliberând astfel energie.
Dacă armele nucleare convenţionale funcţionează pe principiul fisiunii nucleare, divizând mai degrabă nuclee de atomi, decât contopindu-le, bomba cu hidrogen foloseşte o reacţie iniţială de fisiune, cu scopul de a produce temperaturile mari necesare unei reacţii mai puternice de fuziune nucleară.
După mai puțin de un an de la testul american cu bombă termonucleară, Uniunea Sovietică și-a testat propria bombă-H, lansând o cursă de producere a mai multor ”superbombe”.
Cea mai puternică bombă-H detonată vreodată – și totodată cea mai mare explozie provocată vreodată de om – a fost folosită de sovietici în 1961. Cunoscută și ca Bomba-Țar, ea a avut o putere echivalentă cu 50 megatone de TNT.
Coreea de Nord a anunțat că a efectuat miercuri un prim test reușit cu bombă cu hidrogen, ceea ce ar marca intrarea sa în rândul statelor cu program nuclear avansat. Organizația Tratatului pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO) a confirmat că un eveniment seismic a avut loc miercuri în Coreea de Nord în zona unui centru de teste nucleare.
Citeşte şi Reacţii DURE ale UE şi Rusiei, după testarea bombei cu hidrogen în Coreea de Nord
Cu toate acestea, experți chinezi independenți au pus sub semnul întrebării faptul că Phenianul a testat o bombă cu hidrogen fie și „miniaturizată”, avansând ideea că, cel mai probabil, a fost un nou test nuclear, după cum a relatat portalul chinez Sina.
Experții consideră că puterea exploziei efectuate miercuri de Phenian este echivalentă cu aproximativ 22.000 de tone de TNT, în timp ce explozia unei bombe cu hidrogen ar echivala cu câteva sute de mii – un milion de tone de TNT.