Planurile-cadru pentru clasele V-VIII aduc schimbări în învăţământ

Proiectul pus în dezbatere publică privind planurile-cadru pentru clasele V-VIII aduce nou orientarea spre formarea de competențe, a declarat miercuri directorul general al Institutului de Științe ale Educației, Ciprian Fartușnic.
Romania TV
06 ian. 2016, 13:23
Planurile-cadru pentru clasele V-VIII aduc schimbări în învăţământ

„Actualele planuri cadru nu s-au mai schimbat de ceva ani și între timp au tot fost discuții despre ce dorim de la un absolvent de clasa a VIII-a, practic care ar fi un profil, ce competențe ar trebui să dețină cel care a terminat acest nivel de educație. Practic (n.r. proiectul) aduce nou în primul rând această orientare a planurilor-cadru nu pe numărul de ore și discipline, ci pur și simplu care ar fi competențele pe care le dorim și prin ce discipline am putea să ajungem la acele competențe. Este o decizie care se ia la nivel general dacă ne dorim ca elevii, la sfârșitul clasei a VIII-a, să aibă un profil mai pronunțat pe zona de științe, pe zona de științe socio-umane, spre istorie, geografie sau dacă ne dorim să aibă o dezvoltare mai degrabă câte puțin din toate, astfel încât la liceu să poată să le continue cu specializarea lor”, a explicat Fartușnic, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, planul-cadru stabilește ce discipline trebuie studiate, ce număr de ore. „Pe baza lor se poate începe lucrul la programele școlare care spun ce competențe pot fi urmărite la fiecare disciplină în parte”, a spus el.

Acesta a arătat că de una dintre variantele de plan-cadru primii ar putea să beneficieze copiii care în prezent sunt clasa a III-a.

Fartușnic a precizat că s-a încercat în elaborarea celor trei variante să se mențină un echilibru din punctul de vedere al gradului de încărcare a copilului.

„Au fost aceste două presiuni: una să punem și Educație pentru sănătate, și Educație ecologică, și Educație rutieră, și Educație financiară și tot felul de discipline, pe de altă parte copiii să aibă un program mai lejer și să nu mai fie așa încărcați. Aici trebuie să găsim cu toții o variantă de mijloc și cât mai în folosul copilului”, a mai spus Fartușnic.

Potrivit acestuia, proiectul se va afla în dezbatere publică, în prima etapă, până pe 23 ianuarie. După ce vor fi făcute propuneri, va mai fi pus pentru a doua oară în dezbatere, pentru încă două-trei săptămâni.

„A fost lansată în dezbatere publică pe 23 decembrie și va fi lăsată timp de o lună până pe 23 ianuarie. După care vom reveni cu o variantă care s-a desprins din dezbatere, care va mai fi cel puțin două sau trei săptămâni în dezbatere publică, astfel încât varianta care va fi înaintată spre ordin de ministru cu siguranță nu va mulțumi pe toată lumea, dar măcar să aibă un sprijin și să fie înțeleasă de cât mai mulți”, a susținut directorul Institutului de Științe ale Educației.

O altă noutate pe care o propune proiectul este cea a opționalelor, a adăugat el.

„Mulți își doresc cât mai multe opționale la nivelul școlii. Din păcate, asta ar însemna că școlile, care au posibilitate, au resursele, ar putea oferi copiilor, cele care nu au posibilitate nu ar putea oferi copiilor, o paletă foarte largă de opționale. Atunci, în toate cele trei variante puse în dezbatere publică există această propunere de a avea un opțional pe o anumită arie sau opțional integrat în care copilul încearcă să se familiarizeze cu ceea ce înseamnă o abordare integrată a unor tematici și să sperăm că la liceu chestiunea aceasta se va dezvolta și mai mult”, a mai afirmat reprezentantul institutului.

Planurile-cadru sunt structurate pe baza celor 7 arii curriculare.

Structura prevede discipline opționale pe arii și opționale integrate la nivelul mai multor arii, ca oportunitate oferită școlilor de a-și dezvolta oferta curriculară proprie.

Trunchiul comun prevede un număr prestabilit de ore (fără plajă orară), aceasta se păstrează la nivelul disciplinelor opționale pe arii și a opționalului integrat la nivelul mai multor arii.

Toate cele trei variante reduc numărul de ore la limba și literatura română la clasa a V-a (de la 5 la 4 ore/săptămână).

De asemenea, se reconsideră unele alocări orare pentru discipline care anterior ajungeau foarte rar să intre în oferta curriculară a școlii cu un număr maxim de ore (educație plastică, educație muzicală, cultură civică, istoria, geografia, educație tehnologică).

Se reconsideră structura disciplinelor socio-umane pe ani de studiu (la clasa a V-a Educație pentru drepturile copilului, la clasa a VI-a Educație interculturală, la clasa a VII-a Educație pentru cetățenie democratică și la clasa a VIII-a Educație economică).

Totodată, se schimbă titulatura ariei curriculare din Educație fizică și sport în Educație fizică, sport și sănătate.

Tehnologia Informației și a Comunicațiilor apare ca disciplină nouă de trunchi comun în aria Tehnologii, conform Legii Educației Naționale.

În trunchiul comun se vor adăuga 4-5 ore/săptămână în plus pentru elevii care studiază în limba maternă.

DailyBusiness
Răsturnări de situație la alegerile prezidențiale! Sociologii anunță surprize URIAȘE
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au votat românii din străinătate
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Momente tensionate la referendumul lui Nicușor Dan. Acuzații de obstrucționare a votului în București!
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu îl ajunge din urmă pe Marcel Ciolacu, după numărarea a 75% din procesele verbale
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”