Meteoritul, cu mult mai bătrân decât Terra, a lovit Australia în noaptea de 27 noiembrie, iar specialiştii au identificat, în Ajunul Anului Nou, în zona Kati Thanda-Lake Eyre, din sudul Australiei, roca de 42 de centimetri.
Meteoritul este prima rocă descoperită de o echipă de cercetători australieni, formată din oameni de ştiinţă de la Curtin University, Western Australian Museum şi South Australian Museum. Aceştia au realizat o reţea de 32 de camere de supraveghere distribuite pe toată suprafaţa Australiei pentru a identifica locurile în care aterizează meteoriţii.
Dr Jonathan Paxman, unul dintre cercetătorii implicaţi în proiect, a declarat că este remarcabil faptul că au reuşit să identifice bucata de meteorit. ”Oamenii noştri au lucrat non-stop pentru a strânge datele, permiţând recuperarea rapidă a ceva care ar fi fost pierdut dacă am fi ajuns acolo ceva mai târziu. Informaţiile adunate din aer s-au dovedit a fi esenţiale, mai ales că locul în care s-a produs impactul a fost deteriorat de ploaia torenţială care a început imediat după căderea meteoritului”, a explicat cercetătorul australian.
Geologul Phil Bland, coordonatorul proiectului, susţine că acest meteorit este primul dintr-o serie pe care intenţionează să le recupereze pentru ca studiindu-le să ajungă să pună cap la cap istoria Universului.