TAXE ŞI IMPOZITE. Unde puteţi plăti dările la stat pe 2016 şi care sunt toate modalităţile de plată

TAXE ŞI IMPOZITE. Ca în fiecare an, cei mai conştiincioşi români fac cozi în faţa ghişeelor unde pot plăti taxele şi impozitele. Oamenii vor să-şi achite din timp dările la sat, însă anul acesta vor fi nevoiţi să plătească mai mult. Impozitele s-au majorat după modificarea Codului Fiscal. Pentru a evita cozile imense care se formează în această perioadă la ghişeele Direcţiilor de Taxe şi Impozite Locale, RomaniaTV.net vă prezintă toate modalităţile de plată.
Iulian Tudor
08 ian. 2016, 07:39
TAXE ŞI IMPOZITE. Unde puteţi plăti dările la stat pe 2016 şi care sunt toate modalităţile de plată

Indiferent de vreme, in primele zile ale noului an, cei mai conştiincioşi români formează cozi în faţa ghişeelor pentru a şi plăti din timp taxele şi impozitele. Din păcate, acolo, oamenii află însă că au de plătit mai mult decât anul trecut. Potrivit noului Cod Fiscal se plăteşte impozit şi pentru terenul de sub casă inclusiv pentru cei care stau la bloc.

Informatii utile extrase din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:

– Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0.1%, asupra valorii impozabile a clădirii.

– Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0.2%

– În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform celor de mai sus impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor unei cladiri rezidentiale.

– În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă (rezidenţiale şi nerezidenţiale) aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.

– În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform prevederilor unei cladiri rezidentiale.

– Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0.2% asupra valorii impozabile a clădirii.

– Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 1.5%, asupra valorii impozabile a clădirii.

– Impozitul pe clădiri/teren/mijloace de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care are în proprietate clădirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

– Incepand cu 01.01.2016 se datoreaza impozit/taxa pe teren si pentru suprafata ocupata de cladiri.

– persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 martie 2016 inclusiv, conform modelului afisat pe site;

– persoanele juridice au obligaţia să depună declaraţii privind clădirile pe care le deţin în proprietate la data de 31 decembrie 2015, destinaţia şi valoarea impozabilă a acestora, până la data de 31 martie 2016 inclusiv;

– scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, a impozitului/taxei pe teren, a impozitului pe mijloacele de transport prevăzute la art. 456, 464 şi 469 se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2016 persoanelor care deţin documente justificative emise până la data de 31 decembrie 2015 şi care sunt depuse la compartimentele de specialitate ale autorităţilor publice locale, până la data de 31 martie 2016 inclusiv;

Niciun contribuabil nu va putea achita vreun impozit datorat daca nu achita mai intai amenzile contraventionale cu care figureaza in evidentele fiscale (art. 165 din legea nr. 207/2015 privind codul de procedura fiscala).

Bucureştenii pot beneficia de o reducere de 10% dacă îşi plătesc integral dările la stat până la data de 31 martie 2015. Plata acestora se poate face fără majorări, în două tranşe, până pe 31 martie, respectiv 30 septembrie.

Pentru neplata la termen a impozitelor si taxelor locale, bucureştenii vor achita majorări de întârziere de 2% pentru fiecare lună de întârziere. Pentru a evita cozile imense care se formează în această perioadă la ghişeele Direcţiilor de Taxe şi Impozite Locale, consultaţi toate modalităţile de plată puse la dispoziţie de primăriile de sector:

  • Direcţii de Taxe şi Impozite – sectoare

DIRECŢIA IMPOZITE ŞI TAXE LOCALE SECTOR 1 
DIRECŢIA IMPOZITE ŞI TAXE LOCALE SECTOR 2
DIRECŢIA IMPOZITE ŞI TAXE LOCALE SECTOR 3
DIRECŢIA IMPOZITE ŞI TAXE LOCALE SECTOR 4
DIRECŢIA IMPOZITE ŞI TAXE LOCALE SECTOR 5
DIRECŢIA IMPOZITE ŞI TAXE LOCALE SECTOR 6

MODALITĂŢI DE PLATĂ A TAXELOR ŞI IMPOZITELOR LOCALE

SECTOR 1

Directia Generala de Impozite si Taxe Locale a Sectorului 1 are atributii privind stabilirea, constatarea, controlul, urmarirea si încasarea impozitelor si taxelor locale, pe raza administrativ – teritoriala a Sectorului 1, astfel cum sunt acestea reglementate de Codul fiscal si Codul de procedura fiscala.

Modalitatile de informare puse la dispozitia contribuabililor sunt:
• informarea directa prin intermediul functionarilor publici care deservesc ghiseele pentru activitatea cu publicul, deschise la sediul institutiei noastre din str. Piata Amzei nr.13
• prin pagina de internet, adresa este http://www.impozitelocale1.ro

În urma înregistrarii institutiei în Sistemul National Electronic de Plata a Taxelor si Impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP)*, Primaria Sectorului 1, prin Directia Generala de Impozite si Taxe Locale lanseaza o noua modalitate de plata online a impozitelor si taxelor. În acest scop, tuturor contribuabililor persoane fizice si persoane fizice autorizate, înregistrati în baza de date a primariei le-au fost atribuite credentiale (user si parola) cu care se vor putea autentifica în vederea efectuarii platilor pe site-ul www.ghiseul.ro.

Plicurile care contin numele de utilizator si parola se pot ridica personal, de la sediul Directiei Generale de Impozite si Taxe Locale a Sectorului 1, Serviciul Stabilire, Impunere si Asistenta Contribuabili Persoane Fizice, din Str. Piata Amzei nr. 13, începând cu 25 septembrie 2013, prezentând o copie a cartii de identitate a solicitantului.

SECTOR 2

În conformitate cu hotărârea de Guvern nr. 181/2002 privind Normele de aplicare pentru Ordonanţa nr. 24/2002 privind încasarea impozitelor şi taxelor locale prin mijloace electronice de plată, folosirea sistemului se poate face în baza unei parole de acces pe care o puteţi obţine personal după completarea, listarea şi depunerea formularului de înregistrare (pe care îl puteţi obţine accesând meniul Înregistrare din partea stangă-jos a acestei pagini) şi copie după C.I. / B.I. (persoane fizice) sau copie după Certificatul de înregistrare, copie C.I. / B.I. şi împuternicire în original (persoane juridice, persoane fizice autorizate), la Direcţia Venituri Buget Local Sector 2: pentru persoane fizice la sediul din B-dul Garii Obor, nr. 10 (telefon 021.252.84.09), pentru persoane juridice la sediul din Str. Glinka Mihail Ivanovici nr. 7 (telefon 021.242.08.82).

În urma obţinerii parolei, aveţi acces la o serie de informaţii cu caracter personal: vizualizare patrimoniu, a plăţilor efectuate, a sumelor de plată, certificate fiscale online.

Persoanele care nu sunt înregistrate în baza noastră de date, ca plătitori de impozite / taxe, nu pot beneficia de serviciile electronice oferite de D.V.B.L. , respectiv parola de acces și eliberare de certificate fiscale în format electronic.

Pentru obţinerea certificatelor fiscale on-line, autentificaţi-vă cu numele şi parola in fereastra „Autentificare” din stanga, apoi apăsaţi link-ul „Certificate” din meniul superior.
Conform Ordonanţei 92/2003 – Codul de procedură fiscală, Art.113, (3): „Certificatul de atestare fiscală se emite în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data solicitării şi poate fi utilizat de contribuabil pe toată perioada lunii in care se emite. Pe perioada de utilizare, certificatul poate fi prezentat de contribuabil, în original sau în copie legalizată, oricarui solicitant.”

Puteţi efectua plata impozitelor și taxelor: utilizând sistemul on-line de plată (completând toate informaţiile solicitate de bancă – pentru acest tip de tranzacţie contribuabilul nu datorează comision), prin Internet Banking sau prin Ordin de plată.

DESCARCĂ FORMULARE PERSOANE FIZICE

SECTOR 3

Directia Generala Impozite si Taxe Locale – Sector 3 pune la dispozitia contribuabililor Sectorului 3 urmatoarea paleta de servicii menite sa limiteze timpul pe care trebuie sa-l acorde in vederea achitarii impozitelor si taxelor locale datorate bugetului local al Sectorului 3.

1. Plata cu numerar

Se poate efectua plata in numerar, apeland la una din casieriile noastre situate in:

Sediul central – Str. Sfanta Vineri nr. 32
Punct de lucru – Str. Campia Libertatii nr. 36
Punct de lucru – Str. Lucretiu Patrascanu nr. 3-5

si/sau

Oficiile Postale din Bucuresti; pentru aceasta va rugam consultati Lista Oficiilor Postale din Bucuresti care incaseza taxe si impozite pentru Directia Impozite si Taxe Locale Sector 3.
Oficiile CEC de pe raza Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti.

2. Plata prin Card Bancar (POS) din data de 18.03.2010

Se poate efectua plata prin card bancar , apeland la una din casieriile noastre situate in:

Sediul central – Str. Sfanta Vineri nr. 32
Punct de lucru – Str. Campia Libertatii nr. 36
Punct de lucru – Str. Lucretiu Patrscanu nr. 3-5

3. Plata cu ordin de plata

(se poate face prin banca unde contribuabilul are cont deschis)
Persoanele fizice pot achita cu ordin de plata, specificand beneficiarul – ” SECTORUL 3 AL MUNICIPIULUI BUCURESTI”, codul fiscal al beneficiarului – ” 4420465″, prin BNSMB – TREZORERIA SECTOR 3 si codul de cont corespunzator platii dorite (vezi „Lista conturi IBAN Persoane Fizice„).

Totodata, la detalii plata se va completa ROL si/sau CNP si ce reprezinta plata (impozit cladiri, auto sau altele). Pentru aceasta va rugam accesati Lista conturi IBAN Persoane Fizice

4. Plata prin Ghiseul.ro (Sistemul National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar)

Persoanele fizice pot achita incepind cu data de 6.02.2012 toate obligatile fiscale locale datorate si prin site-ul www.ghiseul.ro operat de catre Centrul National pentru Managementul Societatii Informationale, dupa obtinerea credentialului de la oricare din sediile noastre.

Modalitatea de obtinere a credentialului este larg detaliata aici.

  • Impozitul pe cladiri

Declaraţie fiscală pentru stabilirea impozitului pe clădiri, în cazul persoanelor fizice – Descarca formular

Declaraţia specială de impunere pentru stabilirea impozitului pe clădiri majorat, în cazul persoanelor fizice deţinătoare a mai multor clădiri – Descarca formular

  • Impozitul si taxa pe teren

Declaraţie fiscală pentru stabilirea impozitului pe teren în cazul persoanelor fizice – Descarca formular

  • Impozitul pe mijloacele de transport

Declaratie fiscala/Decizie de impunere pentru stabilirea impozitului pe mijloacele de transport – Descarca formular

Declaratie fiscala/Decizie de impunere pentru stabilirea impozitului pe mijloacele pe mijloacele de transport marfa cu masa totala autorizata de peste 12 tone – Descarca formular

Declaratie fiscala/Decizie de impunerepentru stabilirea impozitului pe mijloacele de transport pe apa – Descarca formular

  • Taxa pentru afisaj în scop de reclama si publicitate

Declaratie fiscala pentru stabilirea taxei pentru servicii de reclama si publicitate – Descarca formular

  • Impozitul pe spectacole

Cerere pentru înregistrare/ vizare a abonamentelor şi a biletelor de intrare la spectacole – Descarca formular

Declaratie de impunere pentru stabilirea impozitului pe spectacole in cazul activitatilor artistice si distractive de videoteca si discoteca – Descarca formular

Impozit pe spectacole – Decont – Descarca formular

  • Alte taxe locale

Declaraţie de impunere privind stabilirea taxei pentru utilizarea locurilor publice pentru persoane fizice – Descarca formular

SECTOR 4

În perioada 04 – 07.01.2016, programul general de lucru cu publicul al celor trei sedii ale Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale Sector 4 va fi prelungit după cum urmează: Luni, Marți, Miercuri și Joi, în perioada 04 – 07.01.2016, între orele 8:30 – 18:30(cu excepția ghișeelor de AUTO și CERTIFICATE FISCALE – între orele 8:30 – 18:00);

Certificatele fiscale nu se vor elibera ca urmare a nepublicării în Monitorul Oficial a Normelor metodologice de aplicare a Noului Cod Fiscal.

Puteti achita impozitele si taxele locale la D.G.I.T.L. sector 4 si de pe www.ghiseul.ro, la sectiunea am parola , sectiune la care trebuie sa cunoasteti suma pe care o aveti de plata, precum si ceea ce reprezinta . Totodata, va anuntam ca platile facute prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro, vor fi vizibile la D.G.I.T.L. sector 4, abia dupa un termen de 4 – 5 zile, termen care depinde de viteza de procesare a platii, precum si de virarea banilor catre trezoreria sector 4.

Daca doriti operarea platilor rapid si sigur ori daca doriti sa puteti vizualiza ceea ce aveti de plata si/sau sa platiti in acelasi timp, o puteti face rapid si eficient direct de pe site-ul nostru, www.dgitl4.ro, de la sectiunea Plata on-line.link Aici puteti gasi toate detaliile despre proprietatile/mijloacele de transport detinute precum si amenzile pe care le aveti de plata (mai putin taxele pentru parcare), dar si toate platile efectuate. Platile efectuate prin intermediul modulului de pe site-ul www.dgitl4.ro apar instantaneu in baza de date a D.G.I.T.L. sector 4 si implicit la operatorii institutiei noastre, indiferent de locatie. Va recomandam sa folositi site-ul www.ghiseul.ro pentru plata taxei pentru parcarea de resedinta.

La plata impozitelor si taxelor locale, pentru evitarea oricaror erori, va solicitam sa prezentati in vederea verificarii corectitudinii CNP/CIF-ului, orice document oficial.

SECTOR 5

PROGRAMUL DE LUCRU CU PUBLICUL AL DIRECTIEI IMPOZITE SI TAXE LOCALE

Programul de lucru cu publicul pentru toate sediile Direcţiei Impozite şi Taxe Locale este următorul:

Luni 08:30 – 16:30
Marţi 08:30 – 16:30
Miercuri 08:30 – 18:30
Joi 08:30 – 16:30
Vineri 08:30 – 16:30
Sâmbătă Închis
Duminică Închis

Serviciile oferite publicului de catre Directia de Impozite si Taxe Locale – Sector 5
Anunturi impozite si taxe

SECTOR 6

Persoanele fizice pot achita începând cu data de 6.02. 2012 toate obligaţiile fiscale locale datirate şi prin site-ul www.ghiseul.ro operat de catre Centrul National pentru Managementul Societăţii Internaţionale, după obţinerea credenţialului de la unul din sediile primăriei. Pentru obţinerea credentialelor trebuie sa completati si sa depuneti o cerere la unul din sedii. Pentru descarcare cereri apasati aici.

De asemenea, mai sunt şi alte modalităţi de plată.

Vezi cine beneficiaza de SCUTIRI DE PLATA

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Confruntări sângeroase în Siria: 14 membri ai forțelor de securitate uciși
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)