Cartea Recordurilor Universului: Cele mai fierbinţi, tinere şi rapide planete

În ultimii 50 de ani, telescoapele noastre au devenit din ce în ce mai mari şi mai bune, iar noi am putut afla, astfel, multe lucruri inedite despre universul nostru. Astronomii au descoperit exoplanete extrem de interesante, demne de o Cartea a Recordurilor a... Universului.
Romania TV
30 apr. 2012, 18:51
Cartea Recordurilor Universului: Cele mai fierbinţi, tinere şi rapide planete

De exemplu, cea mai rapidă planetă din univers, SWEEPS-10, orbitează steaua sa la o distanţă de doar 1.190.914 km, cam de trei ori distanţa dintre Pământ şi Lună, ceea ce înseamnă că o zi de acolo durează doar 10 ore terestre.

Cea mai mare planetă cunoscută până acum este TrES-4, care este de 1,7 ori mai mare decât Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. Această planetă ar fi un candidat foarte bun şi pentru titlul de cea mai „ciudată”, întrucât este atât de uşoară încât are în urma ei o coadă precum a cometelor, compusă din propria atmosferă. Dacă ar fi pusă într-o cadă (gigantică) ar pluti.

„Densitatea sa este de doar 0.2 grame de centimetru cubic, cât lemnul de balsa, cel mai uşor din lume”, explică Georgi Mandushev, de la Observatorul Lowell din Arizona.

Methusela (sau pe numele său real, PSR B1620-26 b) este cea mai veche planetă descoperită până acum, unul din „strămoşii” universului, formându-se acum circa 12.7 miliarde de ani (cu 8 miliarde de ani mai bătrână decât Pământul). Methusela s-a format la doar două miliarde de ani după Big Bang. Descoperirea ei în 1993 ne-a schimbat percepţia asupra formării planetelor, sugerând că mai sunt mult ca ea de găsit şi că viaţa ar fi putut apărea mai devreme decât se credea. Cercetătorii de la NASA cred că planeta a evoluat în jurul unei stele care a murit, după care a fost capturată de alt soare.

La polul opus, se află cea mai tânără planetă a universului, având mai puţin de un milion de ani vechime. Planeta nu are încă un nume şi orbitează steaua Coku Tau, la doar 420 de ani lumină.

Cea mai fierbinte lume este WASP-12b, o planetă gazoasă cu o temperatură de circa 2.200 de grade Celsius. Este şi una dintre cele mai mari planete, fiind de două ori cât Jupiter.

Dacă acolo vi se pare prea cald, puteţi încerca un loc mult mai rece – OGLE-BLG-390L, unde vă puteţi „relaxa” la -220 de grade Celsius, sub punctul de fierbere al azotului lichid şi aproape de 0 absolut. Ea este şi una dintre cele mai îndepărtate planete, la o distanţă de Terra de 28.000 de ani lumină.

Epsilon Eridani (b) este cea mai apropiată exoplanetă de sistemul nostru solar – se află la doar 10.5 ani lumină faţă de noi, ceea ce înseamnă că o vom putea vedea, în curând, prin telescop, ca pe vecinele noastre. Din păcate, experţii nu se aşteaptă să găsească viaţă acolo – se află prea departe de soarele său, ceea ce înseamnă că oceanele sale ar îngheţa.

Şi, în final, cea mai mică exoplanetă cunoscută: Kepler-10b este de 1,4 ori mai mare decât Pământul, este stâncoasă, se află la 560 de ani lumină şi a fost găsită abia în ianuarie 2011. Din păcate, se află în afara zonei Goldilocks, adică cea în care s-ar putea dezvolta viaţa.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!