Într-o trecere în revistă a progreselor diplomatice realizate de Statele Unite în 2015, John Kerry a ținut să scoată în evidență, în fața reprezentanților presei, acordul semnat la 14 iulie la Viena între marile puteri și Iran, un document aflat „la câteva zile de punerea lui în aplicare, dacă totul decurge bine”.
Șeful diplomației de la Washington, care nu s-a mai exprimat public în ultimele trei săptămâni, a precizat că a discutat din nou la telefon, joi dimineață, cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, potrivit Agerpres.
Cei doi miniștri, ale căror guverne nu mai întrețin relații diplomatice din 1980, sunt principalii artizani ai acordului de la Viena privind programul nuclear iranian care trebuie să garanteze că Republica Islamică șiită nu se dotează cu arma nucleară, în schimbul ridicării progresive și controlate a sancțiunilor internaționale.
Citeşte şi Iranul a construit al doilea depozit subteran de rachete
Acest text, rod al unor ani de aprige negocieri, a fost salutat ca un progres major în termeni de politică de dezarmare și de neproliferare nucleară, un pilon al diplomației președintelui american Barack Obama.
John Kerry a făcut cunoscut că Mohammad Javad Zarif și-a exprimat joi „intenția” de „a finaliza obligațiile pentru punerea în aplicare cât mai curând posibil”.
De asemenea, secretarul de stat american a salutat faptul că Iranul a transferat la 28 decembrie o importantă încărcătură de uraniu slab îmbogățit către Rusia, o etapă importantă a acordului de la Viena.