Ce controale va face Inspecţia Judiciară în 2016. DOSARELE de mare corupţie vor fi monitorizate

Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a anunțat, vineri, controalele pe care ar urma să le facă în anul 2016.
Ionela Marcu
08 ian. 2016, 10:53
Ce controale va face Inspecţia Judiciară în 2016. DOSARELE de mare corupţie vor fi monitorizate

Potrivit unui comunicat de presă, dat vineri publicităţii, Inspecţia Judiciară va desfăşura în anul 2016 următoarele controale:

Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători:

1. Verificarea, la nivelul a două curţi de apel şi a instanţelor arondate acestora, a modului de îndeplinire de către judecătorii cu funcţii de conducere a atribuţiilor manageriale de planificare, organizare, coordonare, control-reglare şi comunicare, precum şi respectarea obligaţiilor, prevăzute de legi şi regulamente, pentru a asigura buna funcţionare a instanţei şi calitatea corespunzătoare a serviciului public.

2. Verificarea modului în care judecătorii cu funcţii de conducere îndeplinesc atribuţiile manageriale de planificare, organizare, coordonare, control-reglare şi comunicare, precum şi a modului de respectare a obligaţiilor, prevăzute de legi şi regulamente, pentru a asigura buna funcţionare a instanţei şi calitatea corespunzătoare a serviciului public la Judecătoria Buftea.

3. Monitorizarea situaţiei privind hotărârile judecătoreşti neredactate în termen.

4. Monitorizarea dosarelor de mare corupţie, existente pe rolul curţilor de apel şi instanţelor arondate, precum şi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

5. Monitorizarea dosarelor cu o vechime mai mare de 10 ani, aflate pe curţilor de apel şi instanţelor arondate, precum şi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

6. Verificarea modului în care este respectat Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass media, precum şi cu privire la necesitatea efectuării de verificări din oficiu ori de câte ori apar în mediul public probe sau aspecte referitoare la viaţa privată a persoanelor, din dosarele aflate pe rolul organelor judiciare.

7. Verificarea modului de respectare de către instanţe a dispoziţiilor Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, în ceea ce priveşte verificarea calităţii de avocat a persoanelor care acordă asistenţă juridică.

8. Stabilirea practicii instanţelor de judecată în cauzele având ca obiect pronunţarea unor hotărâri care să ţină loc de act de vânzare cumpărare.

9. Practica judiciară în materia contestaţiilor privind durata rezonabilă a procesului penal (art. 4881 şi urm. din Noul cod de procedură penală) şi tergiversarea procesului (522 din Noul Cod de procedură civilă), precum şi modul de respectare a termenului stabilit, ca urmare a exercitării acestor căi de atac, pentru rezolvarea/soluţionarea cauzelor de către procuror/ instanţa de judecată în materie penală ori pentru îndeplinirea actului de procedură şi/sau pentru luarea măsurilor legale necesare în cauzele civile.

Direcţia de inspecţie pentru procurori:

1. Verificarea, la nivelul a două parchete de pe lângă curţile de apel şi a parchetelor arondate acestora, a eficienţei manageriale şi a modului de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente de către conducerile acestora.

2. Verificarea măsurilor luate de procurori şi conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor de pe lângă judecătorii, tribunale şi curţi de apel, în vederea soluţionării dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării.

3. Verificarea măsurilor luate de procurori şi conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor de pe lângă judecătorii, tribunale şi curţi de apel, în vederea soluţionării dosarelor mai vechi de 2 ani de la data sesizării, având ca obiect săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Codul silvic, de evaziune fiscală – prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscal, spălare de bani – prevăzută de art. 23 din Legea nr. 565/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, contrabandă – prevăzute de art. 270 – 271 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României, corupţie – prevăzute de art. 289 – 292 din Codul penal, precum şi de Legea nr. 78/2000, precum infracţiunile, precum şi măsurile dispuse pentru recuperarea prejudiciilor.

4. Verificarea modului de respectare a Ghidului privind relaţia cu mass-media de parchetele din cadrul Ministerului Public, precum şi a verificărilor realizate de conducătorii parchetelor în situaţiile în care, în mediul public, apar probe sau aspecte referitoare la viaţa privată a persoanelor, din dosarele aflate pe rolul parchetului.

5. Verificarea măsurilor luate de procurorii şi conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor de pe lângă judecătorii, tribunale şi curţi de apel, în vederea soluţionării dosarelor mai vechi de 1 an de la data sesizării, având ca obiect săvârşirea următoarelor infracţiuni grave contra persoanei şi patrimoniului, prevăzute de Codul penal: omor (art. 188 – 189), tâlhărie (art. 233 – 234) şi viol (art. 218).ţ

6. Practica judiciară în materia contestaţiilor privind durata rezonabilă a procesului penal (art. 4881 şi urm. din Noul cod de procedură penală) şi tergiversarea procesului (522 din Noul Cod de procedură civilă), precum şi modul de respectare a termenului stabilit, ca urmare a exercitării acestor căi de atac, pentru rezolvarea/soluţionarea cauzelor de către procuror/instanţa de judecată în materie penală ori pentru îndeplinirea actului de procedură şi/sau pentru luarea măsurilor legale necesare în cauzele civile.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'