„De când cu criza financiară, vânzările sunt foarte, foarte slabe. Preţurile la pavele au scăzut cu aproximativ 10%, dar vânzările tot nu îşi revin”, a spus, pentru RTV.NET, Nicu Stan, directorul firmei Serpocom. Dintre cei care îşi mai permit, mai mulţi aleg varianta pavelelor în detrimentul amenajării curţii cu beton, cea de-a doua fiind considerată scumpă şi nefuncţională. „Amenajările moderne prevăd montarea de pavele în locul variantei cu ciment, pentru că pavelele arată mult mai bine”, a spus Adrian Iovescu, designer în cadrul firmei Accent Design.
Pavelele sunt indicate pentru pavarea de alei, curţi interioare, terase, parcaje, trotuare cu trafic pietonal intens şi mediu. În funcţie de grosime, pavelele suportă greutăţi de până la 10 tone. Pentru că vânzările sunt mici, dar şi pentru că materialele din care se confecţionează pavele au scăzut la preţ, comparativ cu perioada de dinainte de criza financiară, preţul pavelelor este mai mic. „Preţurile produselor sunt mai mici cu minim 20% faţă de acum trei-patru ani”, a mai precizat Nicu Stan.
23-32 de lei metrul pătrat de pavele
Astfel, s-a ajuns ca modelul cel mai ieftin de pavelă să coste 23 de lei metrul pătrat, fără TVA, piatra având o grosime de 4 centimetri. Cele mai scumpe pavele sunt cele care, pe lângă forma mai deosebită, sunt de culoare verde sau albastră. Acestea au un preţ de aproximativ 20-30% mai mare. „Verde şi albastru sunt culori de lux, întrucât oxidul care se foloseşte pentru colorarea dalei este extrem de scump”, a amintit Nicu Stan.
Chiar dacă sunt mai scumpe, majoritatea clienţilor preferă pavelele colorate. Cel mai scump pavaj costă aproximativ 32 de lei metrul pătrat, fără TVA, este colorat, are o grosime de zece centimetri şi este alcătuit din pavele diferite ca formă şi dimensiuni.
8-15 lei bordura
La montarea pavelelor se folosesc şi borduri din acelaşi material. În funcţie de culoare, acestea variază ca preţ între 8 şi 15 lei bucata. Avantajele pavelelor faţă de alte soluţii sunt multiple. Se montează pe pat de nisip, proprietarul netrebuind să mai cheltuiască bani pe adezivi. În plus, pavelele oferă siguranţă contra alunecării. „De asemenea, pot fi îndepărtate cu uşurinţă atunci când este nevoie, iar apoi se pot monta la loc fără pierderi”, a spus Mihai Gristan, administratorul firmei Olimpia. Manopera pentru un metru pătrat de pavele este de aproximativ 16-18 de lei.
70 de lei metrul pătrat de curte betonată
Proprietarii care preferă o curte betonată trebuie să plătească aproximativ 70 de lei metrul pătrat. „Metrul cub de beton de cifa este aproximativ 250 de lei, adică beton pentru aproximativ 10 metri pătraţi, la o grosime de 10 centimetri, plasa de Buzău, care costa 200 de lei zece metri pătrati, balast, care mai costă 10 lei pentru metrul pătrat, şi manopera, care este de aproximativ 15 de lei metrul pătrat”, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL.