Alcoolemia se referă la cantitatea de alcool care se întoarce înapoi în plămâni, pentru că mai apoi să ia calea sângelui. Ficatul încearcă să neutralizeze alcoolul intrat în sânge. Viteza acestui proces de detoxifiere depinde de tipul de alcool consumat, şi de câte feluri de băuturi pe care le amesteci.
Pe durata procesului de neutralizare a alcoolului, ficatul produce acetaldehidă, această substanţă fiind principala cauza a apariţiei stării de mahmureală. Acetaldehidă este o substanţă toxică cu o compoziţie asemănătoare cu cea a oţetului.
Citeşte şi Cum să bem alcool fără să ne îmbătăm? Secretul constă în două ingrediente banale
Potrivit secretele.ro, rinichii sprijină ficatul pe timpul procesului de detoxifiere, acesta fiind motivul pentru care simţi nevoia să urinezi mai des atunci când consumi alcool. Consumul de alcool duce la o deshidratare accentuată a corpului. Dacă nu consumi şi suficientă apă atunci când bei alcool, pur şi simplu n-ai cum să eviţi durerile de cap de a două zi. Potrivit cercetătorilor, alcoolul afectează inclusiv creierul.
Alcoolul formează legături cu neurotransmitatorii implicaţi în gestionarea emoţiilor conştiente şi inconştiente, a acţiunilor şi a activităţilor motorii.
Citeşte şi Tu cât de repede te îmbeţi? Vezi ce spun experţii
Efectele consumului de alcool încetinesc şi funcţia cortexului cerebral, poziţionat în partea frontală a creierului. Că urmare, abilităţile cerebrale de prelucrare a informaţiilor primite de la organele de văz, auz şi alte organe senzoriale sunt încetinite în mod semnificativ. Hipotalamusul şi glanda pituitară suferă şi ele o încetinire a timpului de răspuns, fapt care se răsfrânge la nivel hormonal. În plus, încetinesc şi funcţia cardiacă, funcţia de termoreglare a corpului, şi chiar funcţia respiratorie.
Faptul că ţi se face adeseori foame atunci când eşti în stare de ebrietate se datorează nevoii crescute de carbohidraţi pe care corpul ţi-o indică pentru a compensa nivelurile scăzute de energie.