Premierul Dacian Cioloş a cerut clarificari în cazul copiilor luaţi de statul norvegian. Marţi dimineaţa, premierul român a avut o discuţie cu ambasadorul României la Oslo, iar la nivelul cancelariei a fost contactat ambasadorul Norvegiei la Bucureşti pentru a obţine cât mai multe informaţii în legătură cu situaţia familiei Bodnariu.
„Primul ministru şi-a maifestat interesul deosebit în legătură cu evoluţia şi clarificarea cazului Bodnariu a în contextul relaţiilor excelente pe care România le are cu Norvegia. Acest interes va fi subliniat la toate nivelurile ale acestor relatii. Vorbim de cetateni romani, care acum se indreapta tot mai mult spre ambasada României şi solicită tot mai mult implicarea autorităţilor.
În cursul acestei zile va avea loc o intalnire la ambasada României din Oslo cu familia Bodnariu si cu noul avocat desemnat pentru a vedea care sunt paşii următori care se pot face pentru clarificarea situatiei. Partea română intelege ca sunt anchete in curs, dar speră sa fie informată cat mai rapid cu privire la evolutia acestor anchete.
Ministerul Afacerilor Externe va face toate demersurile diplomatice pentru clarificarea situaţiei. Întelegem si spiritul legislatiei norvegiene implicate in acest caz, insa intregul caz va fi urmarit cu cea mai mare atentie de la nivelul premierului si partea română va avea un rol activ conform solicitărilor familiei în calitate de cetăţeni români.
Premierul face un apel la adresa autorităţilor norvegiene sa perceapa dimensiunea sensibila a subiectului. Speram de asemenea intr-o clarificare rapida a situatiei, care sa tina cont de interesul copiilor, fara inflamarea pe mai departe a situatiei”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Potrivit lui Suciu, miercuri, ambasadorul României la Oslo se va întâlni cu reprezentantul Ministerului norvegian al Copiilor, Egalității și Incluziunii.
„Această întâlnire a fost solicitată deja din noiembrie și salutăm faptul că, în sfârșit, partea norvegiană a acceptat acest demers și această întâlnire”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Potrivit România TV, cei cinci copii ai familiei Bodnariu erau cetăţeni norvegieni, iar autorităţile au cerut părinţilor să ceară în regim de urgenţă cetăţenie română, astfel încât statul să poată interveni.
Solicitarea de obţinere a cetăţeniei române a fost depusă în decembrie, potrivit unor sursele neoficiale, şi primită câteva zile mai tâziu.
Peste 1.000 de persoane au ieşit, sâmbătă, pentru a protesta în Piaţa Victoriei din Capitală, după ce serviciile sociale norvegiene ar fi luat abuziv cei cinci copii ai familiei Bodnariu şi ar fi deschis procedura adopţiei internaţionale pentru ei. Mitinguri de susţinere a familiei Bodnariu au avut loc şi la Timişoara şi Cluj-Napoca.
Toţi copiii au fost luaţi de lângă părinţii lor de către serviciile sociale norvegiene, care au invocat motive controversate şi chiar abuzive, acestea susţinând faptul că micuţii nu ar fi bine trataţi în familie şi că părinţii i-ar îndoctrina religios şi chiar că le-ar aplica pedepse corporale.
Copiii au fost plasaţi în trei familii-surogat şi a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.
Citeşte şi Doi părinţi din China, pedepsiţi pentru că aveau opt copii
Peste 1.000 de persoane erau prezente, sâmbătă la amiază, la protestul din Piaţa Victoriei, printre acestea numărându-se şi fratele lui Marius Bodnariu, Daniel, care este şi unul dintre organizatorii manifestaţiei, apropiaţi ai familiei, părinţi cu copii, tineri. De asemenea, la manifestaţie participau oameni din alte oraşe ale ţării – Suceava, Constanţa, Sibiu, Piatra Neamţ. La protest a participat şi fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean.
Mitinguri de susţinere şi în Timiş şi Arad
Câteva sute de persoane din județele Timiș și Arad au protestat în tăcere, sâmbătă, în fața Prefecturii Timiș, împotriva ‘abuzurilor Barnevernet (instituția protecției copilului din Norvegia)’, solidarizându-se cu familia Marius și Ruth Bodnariu ai căror cinci copii au fost luați de către statul norvegian și, recent, s-a deschis procedura de adopție internațională.
Cei prezenți au manifestat pașnic, nu au scandat lozinci, dar aveau pancarde pe care erau înscrise mesaje precum: ‘Susținem familia Bodnariu’, ‘Norvegia, nu separa familia Bodnariu’, ‘Stop Barnevernet” sau ‘România, trezește-te! Barnevernet ne-au furat copiii’. Manifestanții au rostit rugăciunea ”Tatăl Nostru” și au încheiat acțiunea de protest. Ei vor trimite un memoriu similar și Ambasadei Norvegiei în București.
Citeşte şi Cum distruge (neintenţionat) un părinte încredere în sine a copilului său
‘Până la această oră nu sunt clare și explicabile câteva aspecte privind toată procedura de confiscare a celor cinci copii: forța extremă și abuzivă a Barnevernet; lipsa unor evidențe de abuz fizic sau psihic; mama nu-și poate alăpta bebelușul decât de două ori pe săptămână; presiuni asupra mamei (Ruth) să declare că tatăl (Marius) este abuziv cu ea și astfel își va primi copiii; amenințări la adresa lui Marius să nu facă public cazul, riscând să nu-și mai vadă copiii niciodată.
Astfel de metode și atitudini ne determină să acuzam Barnevernet, implicit statul norvegian, de lipsa de transparență, de amenințări și intimidări asupra familiei, asupra avocaților care se implică în aceste cazuri (unii dintre ei rămânând fără licență), de tentative de mușamalizare. Prin acest protest, aducem în fața opiniei publice abuzurile care se petrec în Norvegia, țară considerată model de civilizație. Cazul de față nu este singular, Norvegia având mai multe conflicte diplomatice de aceași natură cu Lituania, Polonia, Slovenia, Turcia, Brazilia, India, Rusia, Cehia.
Miting şi la Cluj
Peste cinci sute de persoane s-au adunat sâmbătă în centrul municipiului Cluj-Napoca pentru a participa la o acțiune de susținere a familiei Bodnariu din Norvegia, ai cărei copii au fost preluați de autoritățile din acest stat de mai multe săptămâni.
Oamenii au adus cu ei bannere, cele mai multe având imprimate fotografii cu cei doi soți Bodnariu, Marius și Ruth, împreună cu cei cinci copii ai lor. Bannerele erau de asemenea inscripționate cu mesaje în limba română, dar și în engleză, prin care se cerea reîntregirea familiei. ‘Norway return the children to Bodnariu family’ sau ‘Norvegia nu separa familia Bodnariu’ au fost mesajele transmise de participanții la miting.
Mulți dintre cei care au venit sâmbătă la Cluj au sosit aici din alte județe ale Transilvaniei, iar o parte dintre participanții la acțiune au venit însoțiți de copii de diferite vârste.
Acțiunea a fost organizată de un tânăr care a declarat că deși părerile oamenilor cu care a discutat despre acest caz au fost pro și contra, totuși mulți nu au fost greu de convins să participe la acțiune.
”Părerile au fost pro și contra, eu nu am ținut cont de asta, eu am făcut apel la conștiința fiecăruia și a fost simplu pot să spun. Avem conștiință, încă mai avem conștiință. Noi cerem grăbirea anchetei sociale din Norvegia și luarea unei decizii și cerem ca autoritățile din România să se implice mai activ în soluționarea acestui caz. Vrem reîntregirea familiei aici, la familia extinsă a familiei Bodnariu, în România sau în Norvegia’, a spus Ioan Gârbovan, tânărul care s-a ocupat de organizarea acestui eveniment.
Conducerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a avut, vineri, o nouă discuție cu ambasadorul Norvegiei la București, Tove Bruvik Westberg, în cadrul căreia ambele părți au reiterat importanța unei cooperări susținute în cazul familiei Bodnariu, precizează un comunicat de presă al MAE.