O echipă a Școlii superioare de Bioresurse din cadrul Unviersității din Mie, în centrul Japoniei, a studiat funcțiile ligninei, un polimer organic care se găsește în pereții celulelor plantelor, precum și nanofibrele din celuloză. Lignina este un produs rezidual al industriei hârtiei lipsit de valoare și care de obicei se arde.
Folosindu-l ca bază, cercetătorii au dezvoltat un „compus al nanocelulozei din fenol lignină” (LNCC în engleză), care integrează complet nanofibrele celulozei în interiorul rășinii, a explicat conducătorul echipei, profesorul Masamitsu Funaoka, ziarului nipon.
Materialul LNCC se obține lăsând nanofibrele celulozei și rășina să reacționeze câteva minute la temperatura și la presiunea mediului. Toate plantele terestre pot fi utilizate pentru a produce acest compus, asigură profesorul Funaoka.
Plasticele ranforsate cu fibră de sticlă (PRFV), folosite în prezent în sectorul automotoarelor sunt costisitoare din punct de vedere al reciclării, astfel încât acest compus din nanofibre vegetale ar putea facilita procesul de reciclare.
Totuși cercetătorii trebuie să facă față provocării de a reuși comercializarea materialului, având în vedere că integrarea nanofibrelor de celuloză, care sunt solubile în apă, în rășina insolubilă este un proces complicat.
Cercetătorii studiază metode pentru a obține o producție în masă a materialului care să permită comercializarea sa.