SCANDALUL deţinuţilor-scriitori. Ministrul Justiţiei: „O lucrare despre faptul că astăzi PLOUĂ nu este ştiinţifică”

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, marţi, că există decizii din anii trecuţi ale instanţelor din România care au refuzat să reducă pedepse cu închisoarea pentru publicarea de lucrări ştiinţifice, motivând că respectivele lucrări nu erau ştiinţifice.
Ionela Marcu
13 ian. 2016, 08:28
SCANDALUL deţinuţilor-scriitori. Ministrul Justiţiei:

Ministrul Raluca Prună a susţinut marţi o conferinţă de presă pe tema cărţilor publicate de deţinuţi, aducându-le acestora reducerea pedepsei cu câte o lună pentru fiecare lucrare ştiinţifică pe care o semnează.

Întrebată cine trebuie să stabilească dacă o lucrare este ştiinţifică sau nu, Prună a răspuns: „În primul rând bunul simţ stabileşte că este o lucrare ştiinţifică, dacă am o lucrare, nu ştiu, despre faptul că astăzi plouă, cred că suntem cu toţii de acord că nu este o lucrare ştiinţifică, dar în afară de o primă cenzură a bunului simţ, repet, aceste lucrări erau în cele din urmă cenzurate de o instanţă care sigur nici instanţa, nici judecătorul nu este ţinut să se pronunţe cu privire la absolut orice fel de domeniu ştiinţific, dar există expertize judiciare ce pot fi cerute”.

Prună a precizat că există decizii din anii trecuţi ale instanţelor din România care au refuzat reducerea pedepsei motivând că lucrarea prezentată nu este o lucrare ştiinţifică, de exemplu pentru că are prea multe poze.

„Încă nu am finalizat ancheta pentru a vedea câte astfel de cereri s-au făcut, dar eu sunt convinsă că au fost mult mai multe cereri decât numărul de lucrări ce au fost reţinute în cele din urmă ca fiind lucrări ştiinţifice”, a mai spus ministrul.

Întrebată care este soarta celor care scriu lucrări cu un real caracter ştiinţific, Prună a spus că, potrivit Codului penal, ceea ce se analizează când se cere eliberarea condiţionată este inclusiv conduita condamnatului, buna sa purtare şi mai ales dovada de îndreptare.

„Aşa încât eu cred că pe viitor, dacă această dispoziţie (reducerea pedepsei pentru publicarea de lucrări ştiinţifice, n.r.) va fi abrogată, nu se aduce atingere dreptului unei persoane care doreşte să scrie pentru că are ceva de comunicat, pentru avansarea ştiinţei în lume. Sunt convinsă că în clipa în care persoana respectivă va ajunge în faţa comisiei ce e chemată să se pronunţe cu privire la oportunitatea eliberării condiţionate şi apoi a instanţei ce trebuie să acorde efectiv acest drept, sunt convinsă că o astfel de lucrare ştiinţifică autentică va putea fi reţinută ca fiind o dovadă a îndreptării unei persoane condamnate”, a mai declarat Prună.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, marţi, că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

DNA a anunţat tot marţi că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Ministerul Justiţiei a făcut publice, la începutul anului, titlurile lucrărilor ştiinţifice elaborate şi publicate de deţinuţi în perioada 2013 – 2015, furnizate de ANP.

Potrivit datelor transmise de ANP, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani.

Ministrul Raluca Prună a arătat că, din 2007 până în 2010, la nivelul sistemului penitenciar din România, a fost o lucrare scrisă pe an, în 2011 au fost trei lucrări, în 2012 – şase, 2013 – 11, 2014 – 90, iar în 2015 numărul lucrărilor ştiinţifice scrise de deţinuţi ajunge la 340.

Ea a mai declarat că va dispune măsuri deloc blânde dacă va constata, în urma unei analize asupra lucrărilor publicate de deţinuţi, că legea a fost încălcată sau aplicată defectuos în această privinţă.

Ministerul Justiţiei a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate şi editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'