CALENDAR ORTODOX: De ziua Sfântului Petru, pe 16 ianuarie, e un moment foarte important, în special din punct de vedere religios. Totuși, superstițiile întrec cu mult simbolurile creștine. Se spune că cei care țin sărbătoarea sunt păziți de rele, de junghiuri și boli și că vor merge direct în Rai, când va fi să treacă la cele veșnice. Cine lucrează, se îmbolnăvește și riscă să se stingă până la finele anului. Femeile țin această zi pentru a feri copiii de răceală, de bube și de boli. Unii respectă ziua lui Sânpetru pentru a fi feriți de închisoare. Cum Sfântul Petru e patronul lupilor, se spune că nu e bine să dai gunoiul afară din casă de ziua lui, ca să nu atace lupii animalele domestice și să nu se asuprească dușmanii asupra căminului. Se mai crede în popor că Sfântul Petru vine pe la fiecare animal și îl întreabă cum este îngrijit de stapân. Dacă animalul e nemulțumit, sfântul îl ia. Oamenii trebuie să petreacă în această zi, să mănânce și să bea, mai puțin ciobanii, care nu au voie să guste din bucate decât numai după asfințit. Se fac pomeni. Nu e bine să te piepteni, să arunci cenușă, să împrumuți, să coși sau să tricotezi. Se mai spune că cine nu mănâncă placinte în această zi se va rătăci în călătorii.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE 16 IANUARIE
Ortodoxe
Cinstirea lanțului Sf. Ap. Petru; Sf. Mc. Danact citețul
Greco-catolice
Cinstirea lanțului Sf. Apostol Petru
Romano-catolice
Sf. Marcel I, pp.
Sărbătoarea „Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru” este prăznuită de Biserica Ortodoxă în 16 ianuarie. Sărbătoarea aduce nădejde și întărire tuturor acelora care pătimesc pe nedrept în lumea aceasta, atât în familie, cât și în societate.
În această zi, Biserica Ortodoxă mărturisește minunea eliberării din temniță a Sfântului Petru și se închină cinstitelor lui lanțuri.
Sfântul Apostol Petru (Simon) a fost un pescar din localitatea Betsaida, fratele mai mic al Sfântului Apostol Andrei. Mântuitorul l-a chemat la apostolie mai întâi pe Sfântul Apostol Andrei, iar mai apoi a venit și fratele acestuia, Simon (Petru). „Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan (Botezătorul) și veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, și i-a zis: Am găsit pe Mesia (care se tâlcuiește: Hristos)” (Ioan 1, 40-41).
Din Faptele Apostolilor (12, 1-11) se cunoaște că în anul 42, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfântul Apostol Petru să fie întemnițat și legat în lanțuri, fiind apoi dezlegat și eliberat de un înger. „Dar când Irod era să-l scoată afară, în noaptea aceea, Petru dormea între doi ostași, legat cu două lanțuri, iar înaintea ușii paznicii păzeau temnița. Și iată un înger al Domnului a venit deodată, iar în cameră a strălucit lumină. Și lovind pe Petru în coastă, îngerul l-a deșteptat, zicând: Scoală-te degrabă! Și lanțurile i-au căzut de la mâini” (Fap. Ap. 12, 6-7).
Lanțul cu care a fost legat Sfântul Apostol Petru tămăduia neputințele și gonea duhurile cele viclene, iar cel ce se atingea de acest lanț se sfințea. Acesta a fost păstrat de credincioșii din Ierusalim, trecând de la unii la alții, până când patriarhul Iuvenalie l-a dat împărătesei Evdochia, care l-a dus la Constantinopol în anul 437 sau 439.
De aici, lanțul cu care a fost legat Sfântul Petru, a ajuns la o altă împărăteasă, Eudoxia, fiind depus într-o biserică ridicată în cinstea Sfântului Apostol Petru. Potrivit tradiției, în această biserică au fost aduse și lanțurile cu care a fost bătut Sfântul Apostol în vremea împăratului Nero.