Comisarul Corina Creţu: România a folosit INTEGRAL fondurile europene alocate prin Politica de Coeziune în 2015

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a primit miercuri, la Bruxelles, o delegație a Ministerului Fondurilor Europene din România, condusă de ministrul Aura Carmen Răducu, ocazie cu care s-a discutat despre situația implementării proiectelor din perioada de programare 2007-2013, finanțate prin Politica de Coeziune, prioritățile României pentru anul 2016, în vederea implementării cu succes a programelor din perioada 2014-2020, și includerea României într-un proiect pilot privind dezvoltarea regiunilor.
Iulian Tudor
13 ian. 2016, 18:33
Comisarul Corina Creţu: România a folosit INTEGRAL fondurile europene alocate prin Politica de Coeziune în 2015

„Implementarea proiectelor din perioada de programare 2007-2013, prima pe care România a experimentat-o ca nou stat membru al Uniunii Europene, a avut un start slab, dar progresele au fost vizibile în a doua parte a perioadei”, a apreciat Corina Crețu.

Înaltul oficial european s-a declarat mulțumit că, în urma măsurilor propuse de Grupul de lucru pentru o mai bună implementare, România a reușit să evite, în 2015, dezangajarea sumei de un miliard de euro, pe care țara a avut-o la dispoziție prin Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune, informează un comunicat transmis de Reprezentanța CE la București.

Citeşte şi: Corina Creţu, comisar european pentru Politica Regională: „Mai mult ca oricând, trebuie să investim în Europa”

„Grupul de lucru pentru o mai bună implementare, pe care l-am inițiat anul trecut, a avut peste 30 de întâlniri cu autoritățile române în 2015, în urma cărora s-au stabilit planuri de acțiune pentru programele de Mediu, Transport, Competitivitate și pentru Programul Operațional Regional. Au fost identificate 80 de proiecte care urmează să fie fazate și ne așteptăm ca România să trimită la începutul acestui an mai mult de 40 de solicitări de modificare de proiecte, tocmai ca urmare a acceptării fazării. Totodată, Comisia Europeană a aprobat până în prezent 7 proiecte majore de transport retrospective sau alternative pentru România, în valoare de 776 milioane de euro, iar alte 5 proiecte din cadrul Programului Operațional de Transport, în valoare de peste 190 de milioane de euro, sunt în evaluare la nivelul Comisiei„, a spus comisarul european

La întâlnirea cu delegația Ministerului român al Fondurilor Europene, comisarul Corina Crețu a subliniat importanța alocării de către România, în 2016, a resurselor financiare și umane necesare finalizării în condiții cât mai bune a programelor din 2007-2013 și demararea celor din perioada bugetară 2014-2020.

„La fel ca orice alt stat membru al Uniunii Europene care a experimentat pentru prima oară finanțarea europeană, România a avut nevoie de timp pentru a se adapta provocărilor. Cu toate acestea, rezultatele investițiilor realizate în țară în perioada 2007-2013, prin Politica de Coeziune, sunt bune. Au fost create peste 8.100 de noi locuri de muncă, dintre care mai bine de 600 în domeniul cercetării, iar mai mult de 1.250 de IMM-uri au beneficiat de granturi directe. Totodată, au fost îmbunătățite semnificativ infrastructura de transport și accesibilitatea, prin construcția a 124 de kilometri de autostradă și reabilitarea a peste 900 de kilometri de drumuri naționale. Banii europeni au mai fost folosiți pentru modernizarea a 400 de spitale, școli și alte infrastructuri sociale, precum și pentru asigurarea de servicii la standarde europene în aceste domenii„, a afirmat Corina Crețu.

Oficialul european a recomandat autorităților române să acorde atenție sporită demarării la timp a implementării noii perioade de programare 2014-2020, precum și în privința stabilirii unor mecanisme eficiente de monitorizare, scrie Agerpres.

„Îndeplinirea condiționalităților ex-ante în domeniul achizițiilor publice, al managementului deșeurilor, al infrastructurii de sănătate și al Master Planului de transport este de maximă importanță pentru România. Iar elementele cheie care vor influența implementarea programelor noii perioade sunt nivelul de pregătire al administrației publice și buna guvernanță”, a subliniat Corina Crețu.

La aceeași întâlnire, comisarul european pentru politică regională și-a exprimat speranța demarării în scurt timp a proiectului pilot pentru dezvoltarea regiunilor, propus recent de Direcția Generală pentru Politică Regională (DG REGIO). Două regiuni din România, cea de Nord-Est și Nord-Vest, alături de alte două din Polonia, au fost incluse în proiect. Acesta urmărește să identifice și să analizeze factorii care duc la decalaje sistemice în dezvoltarea regiunilor, precum și să găsească soluții pentru îmbunătățirea performanțelor acestora în privința folosirii fondurilor europene.

Pentru perioada 2007-2013, Comisia Europeană a pus la dispoziția României, prin fondurile Politicii de Coeziune, 19,7 miliarde de euro. Alocările pentru perioada de programare 2014-2020 se ridică la 22,4 miliarde de euro prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune, la care se adaugă 106 milioane de euro prin Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Alte 8 miliarde de euro din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală sunt destinate dezvoltării sectorului agricol și zonelor rurale. Iar alocările pentru Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime sunt, pentru aceeași perioadă, de 168 de milioane de euro.

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul plin de fibre și magneziu care te ajută să-ți menții inima tânără. Se găsește în orice supermarket, dar puțini români îl cumpără
Capital.ro
Elena Udrea aruncă bomba. Ce se pregătește în România după demisia lui Klaus Iohannis
Playtech.ro
Amendă de 30.000 de lei pentru românii care pun aşa ceva pe câmp. Este interzis prin lege
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
Miezul interior al Pământului își schimbă forma, spun oamenii de știință. Care ar putea fi consecințele
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Mihaela Tatu revine în televiziune: S-au ivit momentul și formatul
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu mici la o terasă din Prahova. Cum s-a petrecut totul
Cancan.ro
Ce conțin iaurturile din supermarket, de fapt. Dragoș Pătraru ne spune care e singurul sănătos
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean: Nimeni nu poate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Papa Francisc condamnă planul lui Trump de expulzare a imigranților
MediaFlux
RĂSTURNARE privind DEMISIA lui IOHANNIS. Crin Antonescu a dezvăluit adevăratul motiv
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este Ilie Bolojan, noul președinte al României. Ce funcții a ocupat până acum și cum a evoluat politic