Gigi Becali, care a fost condamnat la închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN şi în dosarul Valiza, a explicat că volumele scrise de el în închisoare au fost editate de o editură acreditată de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS), aşa cum prevede legea. Mai mult, finanţatorul Stelei a precizat că poate face dovada că el însuşi a scris cărţile respective.
„O lucrare, ca să fie ştiinţifică, conform legii – că până acum nu ştia nimeni ce înseamnă – trebuie să fie editată de o editură care este acreditată CNCSIS. Dacă o carte de 10 pagini este editată de o editură CNCSIS, este o lucrare ştiinţifică pentru că are ştampila editurii. Aşa este legea”, a explicat Gigi Becali.
Fostul deputat a precizat că, întrucât în închisoare a dobândit prin hotărâre judecătorească dreptul de a deţine un telefon mobil personal, nu are motive să se teamă că activitatea sa de scriitor ar putea fi contestată şi că, astfel, s-ar putea întoarce după gratii.
„Cărţile mele sunt scrise de mine toate. Dacă le citiţi vă daţi seama. Eu am avut un telefon în puşcărie. Ei nu-mi dădeau, dar i-am dat în judecată şi judecătorul a spus «sunteţi obligaţi să-i daţi lui Becali telefonul personal mobil». Şi aveam telefon mobil, aveam şi internet, şi cameră de filmat. Eu cu telefonul mobil pozam şi trimiteam manuscrisul. Şi mi-a spus Luţu azi că am mauscrisele pe telefon. Deci, dacă o să fie o anchetă, o să le arăt manuscrisele pe telefonul meu, cu ştersături, cu tot. Se poate să se verifice şi data fotografiilor, să se vadă când le-am scris. Nu am nicio spaimă”, a declarat Becali, la „Ediţia de seară”.
Citeşte şi Senat: REDUCEREA perioadei de detenţie pentru fiecare carte scrisă în puşcărie ar putea fi ELIMINATĂ
Gigi Becali a menţionat că, deşi legea prevede că o carte are nevoie de două recenzii de la profesori universitari, lui i s-au cerut patru de către conducerea Penitenciarului: „Cărţile mele sunt cu adevărat ştiinţifice, dar la mine s-a suflat în iaurt. Au fost mai catolici decât papa cei de la puşcărie. Pentru că, deşi trebuie să existe două recenzii semnate de doi profesori universitari care să ateste faptul că este lucrare ştiinţifică, la mine au mai cerut încă două recenzii. Le-am mai dus două, după ce au citit profesorii cărţile mele au plâns şi au spus că este o lucrare ştiinţifică, deşi nu este atât de filosofică. Dar este una care te face să tresari sufleteşte. Am scos una în 60.000 de exemplare şi s-au vâdut 30.000. La „Muntele Athos – Patria ortodoxiei”, de exemplu, am tipărit 5000, iar după 3 luni voiam să dau cadou şi nu mai aveam. M-am dus să cumpăr eu de la librărie şi nu mai erau, se terminaseră. Am tipărit încă 5000. Cele cinci cărţi ale mele sunt acum în biblioteca Congresului American. Mi le-au cerut prietenii mei de la Washington, le-au citit, le-au plăcut şi au spus că le vor depune la Biblioteca Congresului american”.
Zecile de infractori liberaţi condiţionat, în ultimii ani, pe motiv că ar fi scris „opere ştiinţifice” se pot întoarce după gratii, cu un spor de pedeapsă pe lângă cea veche, dacă DNA demonstrează că au înşelat instanţele de judecată.
Procurorii DNA s-au autosesizat şi au demarat o anchetă în privinţa sutelor de cărţi declarate „lucrări ştiinţifice” în ultimii trei ani şi pe baza cărora zeci de infractori aflaţi după gratii şi-au redus pedepsele.