Contra sumei de 5 lei pentru trei ore sau 10 lei pentru 12 ore, pasagerii care sunt în tranzit sau au de rezolvat probleme în Capitală își pot depozita bagajele în noile spații puse la dispoziția lor, aceste spații fiind de trei dimensiuni, pentru diferite tipuri de bagaje.
„În Gara de Nord, începând cu luna decembrie, a fost instalat un nou sistem de depozitare a bagajelor. Este un sistem-pilot pentru Calea Ferată Română, care se folosește în țările occidentale. Este un sistem cu siguranță foarte ridicată și nu presupune angajarea de personal. Pentru Calea Ferată Română nu este o investiție, pentru că investiția este făcută de o companie privată. Sistemul se numește Rom Mobiliy și are scopul de a asigura depozitarea bagajelor călătorilor care doresc să meargă să viziteze orașul sau au de rezolvat diverse probleme în București„, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, directorul general interimar al CFR SA, Marius Chiper.
Potrivit acestuia, pe lângă faptul că este protejat, fiind un sistem cu închidere electronică și supravegheat cu camere de luat vederi, acesta funcționează pe principiul tichetelor de parcare, tarifarea fiind aplicată pentru timpul în care aceste spații de depozitare a bagajelor sunt ocupate. Cutiile de depozitare sunt de trei dimensiuni, astfel că pot adăposti tipuri diferite de bagaje. Ele sunt dotate cu prize de încărcare electrică a dispozitivelor electronice pe care călătorul le poate lăsa la încărcat.
„Având în vedere facilitatea oferită călătorilor, noi considerăm că prețul este rezonabil, pentru că este greu să te plimbi cu bagajele după tine prin București și să îți și zolvi problemele. Intenția noastră este ca acest sistem să fie mai întâi implementat la stadiul de pilot și să vedem cumva reacția călătorilor și folosirea în mod mai fluent și mai intensiv, după care intenționăm să extindem colaborarea cu această companie sau cu altă companie care furnizează servicii similare și să îl extindem în toate marile orașe care au destinație turistică sau destinație de tranzit, pentru a putea veni în sprijinul călătorilor. Vrem să asigurăm acest serviciu care, în ultimul timp, a cam dispărut din gările noastre pentru că din motive de reducere a costurilor am tot redus activitățile care nu sunt direct productive„, a precizat Marius Chiper.
Citeşte şi Cum va arăta Bucureştiul în 2035. Planul Ministerul Dezvoltării Regionale
În Gara de Nord sunt 48 de cutii de depozitare de trei dimensiuni diferite.
„Ele au început să fie utilizate, însă nu avem încă rezultate certe, pentru că nu a trecut o lună de când au fost puse în funcțiune, Dar, însăși utilizarea lor ne arată că este un sistem care poate fi de succes. Mai mult, avem o solicitare din partea firmei care a montat spațiile de depozitare de a-și face publicitate pe site-ul nostru și pe alte site-uri cu specific feroviar pentru a promova prin publicitate acest sistem de depozitare. Este o facilitate în plus oferită călătorilor care circulă cu trenul„, a adăugat directorul general al CFR SA.
Ca mod de funcționare, cel care va utiliza acest sistem de depozitare va dispune de un cod de bare și un cod numeric.
„Codul numeric este pentru cifru, iar codul de bare îți dă suma de plată pe care o ai, ca la parcare„, a explicat Chiper.