Potrivit lui Antonescu, Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş reprezintă o prioritate absolută şi un lucru de nediscutat.
„Este covenit că, în prima şedinţă de guvern, una dintre primele măsuri care va fi adoptată va fi anularea, abrogarea acelei hotărâri de guvern. Noi nu suntem nici caraghioşi, nici nu glumim, nici nu ne jucăm cu asemenea lucruri. În momentul în care am hotărât că este o chestiune pentru care merită să plece un guvern, una dintre cele trei pentru care am făcut moţiunea de cenzură, a plecat Guvernul şi cum am putea să păstrăm această hotărâre?”, a spus Antonescu, citat de Mediafax.
Întrebat dacă nu riscă USL să nu mai aibă o colaborare cu UDMR pe plan parlamentar, prin această decizie, Crin Antonescu a afirmat: „Nu este visul vieţii mele de politician să am colaborare cu UDMR în plan parlamentar. Apreciez colaborarea cu oricine, am colaborat în mai multe rânduri cu UDMR, şi la putere şi eu, care sunt mai bătrân, şi în opoziţie. Noi nu luăm decizii în funcţie de sprijinul sau colaborarea UDMR, UNPR, PSD sau PNL”.
Potrivit unor surse din PSD, citate de Mediafax, şi Victor Ponta le-a spus miercuri membrilor Consiliul Executiv Naţional că prima decizie a Guvernului său după învestire va fi să anuleze HG privind Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.
După şedinţă, Ponta le-a declarat însă jurnaliştilor că nu s-a discutat în PSD acest lucru şi că aceste discuţii vor avea loc în USL.
„Deciziile se iau marţi, în şedinţa de Guvern, dacă Parlamentul va acorda votul de învestitură. Mi se pare neserios din partea mea să vorbesc ca şi când aş fi la guvernare. Voi fi prim-ministru cu puteri depline numai dacă Parlamentul, luni, îmi va acorda votul de învestitură. O să vorbesc ca prim-ministru în deplinătatea atribuţiilor sale numai dacă Parlamentul îmi acordă această încredere”, a spus Ponta, răspunzând astfel unei întrebări care viza măsura ca Guvernul său să anuleze HG privind UMF Târgu Mureş.
Hotărârea de guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureş a fost aprobată la sfârşitul lunii martie de Cabinetul UngureanuActul normativ stabileşte că la universitate va fi înfiinţată o nouă Facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.
Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.