„În cursul ultimului deceniu, șaisprezece jucători din top 50 mondial au fost semnalați comisiei de etică a tenisului în legătură cu suspiciuni de meciuri trucate. Toți acești jucători, printre care și câștigători de Mare Șlem, au fost autorizați să-și continue carierele”, potrivit BBC.
Cele două organe mass-media britanice, care nu citează niciun nume de jucător, afirmă că au avut acces la dovezi de corupție pe scară largă, aflate în arhive secrete. Aceste documente sunt legate în special de o anchetă coordonată de ATP, instanța conducătoare a circuitului profesionist masculin, în 2007, și care arată că grupuri de pariori din Italia și Rusia au mizat sute de mii de dolari pe meciuri trucate, între care și trei in turneul de Mare Șlem de la Wimbledon.
„Raportul confidențial al anchetatorilor, destinat comisiei de etică, care datează din 2008, sugerează că investigațiile au fost făcute asupra a 28 de jucători, însă acestea nu au avut niciun efect ulterior”, afirmă BBC.
Conform surselor citate, opt dintre jucătorii semnalați comisiei de etică sunt înscriși la Openul Australiei, care a debutat luni la Melbourne.
Potrivit BuzzFeed, reprezentanți grupurilor de pariori clandestini contactau jucătorii în camerele lor de hotel, cu ocazia marilor turnee, și le promiteau 50.000 de dolari sau mai mult drept recompensă pentru trucarea meciului lor.
Novak Djokovic, numărul unu mondial, a dezvăluit că a fost abordat, printr-un intermediar, în vederea trucării unui meci, cu ocazia unui turneu desfășurat în Rusia, la Sankt Petersburg, în 2007, la începutul carierei sale în circuitul profesionist.
„Nu am fost abordat direct, ci prin intermediul unei persoane care făcea parte din echipa mea, la vremea respectivă. Evident, am refuzat imediat oferta”, a declarat Djokovic. Sârbul a precizat că i s-au oferit 200.000 de dolari pentru a pierde partida pe care urma să o dispute în primul tur la Sankt Petersburg, competiție la care până la urmă nu a mai participat.