Misterul stelelor descoperite în urmă cu trei luni persistă. Ipoteza cometelor a fost desfiinţată

În urmă cu trei luni a fost publicată informația cu privire la descoperirea unei stele, la distanța de aproximativ 1.500 de ani lumină, aflată deasupra planului Căii Lactee, între constelațiile Cygnus (Lebăda) și Lyra, care prezintă niște fluctuații ciudate în strălucire, fluctuații ce ar fi putut fi provocate de apropierea de un nor de comete sau, ipoteza cea mai curajoasă, de o civilizație extraterestră.
Romania TV
18 ian. 2016, 15:27
Misterul stelelor descoperite în urmă cu trei luni persistă. Ipoteza cometelor a fost desfiinţată

Astronomul Bradley Schaefer, de la Universitatea de Stat din Louisiana, a infirmat ipoteza privind norul de comete și a reaprins-o pe cea privind extratereștrii, conform unui material publicat de New Scientist și de Business Insider, scrie Agerpres

Ipoteza unei civilizații extraterestre a fost lansată de astronomul american Jason Wright, de la Penn State University, și aproape toată comunitatea științifică a fost de acord că șansele ca această ipoteză să fie adevărată sunt extrem de mici.

Steaua KIC8462852 este specială prin modificările radicale de luminozitate care se succed la intervale neregulate, de foarte mult timp. Multe stele înregistrează fluctuații temporare ale luminozității, însă schimbările prin care trece steaua KIC8462852 sunt mult mai pregnante.

Între anii 2009 și 2013, echipele de astronomi care folosesc telescopul Kepler au descoperit că această stea pierdea uneori până la 20% din luminozitate și, mai mult decât atât, aceste modificări nu au o periodicitate constantă. Acest lucru ar putea sugera că un obiect gigantic, de formă neregulată, blochează lumina emisă de această stea din când în când, la intervale aleatoare. Din cauza lipsei unei periodicități, ipoteza că acest obiect ar putea fi o planetă a fost infirmată. Conform astronomilor, acest efect ar putea fi provocat de interpunerea între stea și observator a unui obiect sau unor obiecte care își schimbă forma de-a lungul timpului.

De aici, în afara ipotezei neortodoxe a unei structuri extraterestre, oamenii de știință s-au gândit că mai degrabă ar fi vorba de un roi de comete aflat pe orbita respectivei stele.

„Ideea unei familii de comete a fost adusă în discuție și considerată drept cea mai plauzibilă dintre toate ipotezele. Acum însă dispunem de datele necesare infirmării acestei ipoteze”, a declarat Bradley Schaefer pentru New Scientist.

În cadrul studiului său, Schaefer a apelat la arhivele de astronomie ale Universității Harvard și a aflat că această stea este studiată încă din 1890 și nu din 2009 cum s-a crezut inițial. Prin analiza a peste 1.200 de măsurători ale strălucirii acestei stele, realizate între 1890 și 1989, Schaefer a descoperit că aceste fenomene de scădere a luminozității la intervale de timp neregulate durează de peste 100 de ani.

Conform analizei sale, această „strălucire neregulată care continuă de peste 100 de ani ar fi trebuit să fie produsă de existența unui roi de aproximativ 648.000 de comete gigantice (fiecare dintre ele cu diametrul de cel puțin 200 de kilometri), care trece prin dreptul acestei stele de mai bine de un secol, o situație cu totul neplauzibilă”.

Reușind să infirme ipoteza privind cometele, Schaefer se îndreaptă indirect spre cea a extratereștrilor care ar construi, de-a lungul ultimului secol, o megastructură artificială gigantică, probabil pentru a exploata direct energia stelei KIC8462852. O astfel de structură ar fi specifică unei civilizații de gradul II pe scara Kardașev.

Citeşte şi

Conform clasificării civilizațiilor imaginată în 1964 de astrofizicianul rus Nikolai Kardașev, o astfel de megastructură cosmică artificială ar fi caracteristică unei civilizații extraterestre de clasa II, din cele trei clase determinate în funcție de modul de obținere a energiei. Pe scurt, dacă civilizația terestră se află încă în clasa 0, a exploatării combustibililor fosili, o civilizație din clasa I exploatează și controlează potențialul energetic al întregii planete pe care o populează (controlează fenomenele meteorologice, seisme etc), în timp ce o civilizație din clasa II exploatează direct energia stelei pe orbita căreia se află planeta sa, iar o civilizație de gradul III are potențialul de a exploata energia unei întregi galaxii.

„Iregularitatea strălucirii acestei stele este observată de peste un secol, iar pierderile sale de luminozitate pot dura și zile întregi. Această situație este probabil rezultatul unui singur mecanism fizic care trece printr-un fel de schimbare sau modificare. Acest mecanism nu pare a fi rodul întâmplării, ci mai degrabă pare să fie un proces în desfășurare cu efecte continue”, a mai susținut Shaefer.

La sfârșitul anului trecut o echipă de astronomi ai organizației SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), coordonată de Doug Vakoch, au îndreptat antenele unor radiotelescoape spre această stea, într-o încercare de a trage cu urechea la eventualele comunicații dintre extratereștri. Deocamdată nu au descoperit niciun semnal care ar putea fi interpretat drept un mesaj extraterestru.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Se construiește un nou lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Va facilita legătura între două județe importante și două municipii, timpul pe drum se va reduce pentru șoferi
Capital.ro
Verdict pentru alegerile prezidențiale. Ponta aruncă bomba: Schimbarea vine și în Europa și în România!
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Un moldovean pe fronturile din Ucraina: „Câmpurile sunt pline de cadavre de ruși, ucrainenii își riscă viața pentru a-și recupera morții”
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
O nouă funcție Whatsapp. Ce se schimbă pentru utilizatori
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul a venit acum: Lider absolut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
IG Metall cere cotă obligatorie de componente europene pentru produsele industriale
MediaFlux
Ce se întâmplă cu MAȘINILE MAI VECHI de 15 ANI! UE a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid