Totodată, Anca Dragu precizează că mulţi miniştri de Finanţe din alte ţări invidiază România pentru poziţia pe care o are fostul premier.
„Da! Aşa e! Bravo! Felicitări Guvernului actual!”, a scris ironic Victor Ponta.
Ministrul Anca Dragu a declarat, marţi, în cadrul conferinţei Euromeney de la Viena, că „cifrele macroeconomice ale Romaniei arata bine si cred ca multi ministri de Finante din alte tari ne invidiaza pentru pozitia pe care o avem”.
„Vedem o crestere economica de 4.1 % in acest an, peste media de crestere a UE, in linie cu estimarile organismelor internationale. Daca inainte, cresterea era generata de exporturi, acum discutam de o crestere condusa de trei factori: exporturi, consum si investitii”, a mai spus ministru de Finante.
Ea a mai amintit principalele masuri de relaxare fiscala din noul Cod Fiscal, punand accentul pe reducerea de TVA si pe impozitarea redusa a dividendelor, adaugand ca toate masurile au primit un raspuns favorabil din partea mediului de afaceri roman, potrivit Hotnews.ro.
Ministrul Finantelor s-a declarat marti convinsa ca Romania se va incadra in tinta de deficit asumata pentru 2016 (2.8% in varianta cash), precizand ca veniturile bugetare au fost estimate cu foarte mare prudenta. „Riscurile sunt foarte reduse pentru ca la capitolul venituri nu am luat de pilda deloc in calculul estimat imbunatatirea colectarii din partea ANAF”, a explicat Dragu.
Ea a mai abordat si aspectele legate de sectorul bancar, pe care l-a catalogat ca fiind „bine capitalizat si solid”, exprimandu-si speranta ca in 2016 bancile romanesti ar putea fi pe profit.
Cu privire la riscurile unei posibile incetiniri a cresterii economice, Dragu a spus ca acestea ar putea proveni din motive externe. Daca UE isi incetineste ritmul de crestere iar cererile de export ale Romaniei scad, e posibil sa impacteze si economia Romaniei. Dar si in aceasta ipoteza, cererea interna ar putea fi suficient de solida pentru a prelua scaderea cererii externe”, a opinat Anca Dragu.
Evenimentul Euromoney reuneste presedinti de banci, analisti, economisti si oficiali guvernamentali din tarile Europei Centrale si de Est. Discutiile vor aborda sectorul financiar si vor include dezbateri despre perspectivele economice ale regiunii, tendintele din sistemele bancare ale tarilor ECE, potentialul de dezvoltare al pietelor de capital si politicile de finantare ale guvernlor din regiune.