‘Starea de urgență în vigoare în Franța și legea privind supravegherea comunicațiilor electronice impun restricții excesive și disproporționate asupra libertăților fundamentale’, au afirmat într-un comunicat cinci raportori ai ONU.
Printre aceștia se numără și expertul ONU însărcinat cu promovarea și protejarea dreptului la libertatea de opinie, David Kay, și raportorul pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în cadrul luptei antiteroriste, Ben Emmerson.
Acești experți, ale căror recomandări nu sunt obligatorii, le cer autorităților franceze să nu prelungească starea de urgență după data de 26 februarie, termen stabilit în baza legii adoptate după atacurile teroriste din 13 noiembrie.
‘În timp ce Franța dezbate cu privire la consolidarea măsurilor de combatere a terorismului, și în acest scop se angajează într-o reformă de procedură penală, noi îi cerem să revizuiască aceste dispoziții și posibilele reforme pentru a asigura conformitatea acestora cu legea internațională pentru drepturile omului’, au afirmat cei cinci experți ONU.
Pentru a garanta statul de drept și pentru a preveni procedurile arbitrare, experții recomandă exercitarea unui control judiciar prealabil asupra măsurile antiteroriste. Însă, legea privind starea de urgență, care extinde temporar puterile executivului în special în lupta împotriva terorismului, ‘nu permite un control judiciar decât a posteriori”, au mai spus ei.
Raportorii s-au arătat alarmați ‘în special de faptul că militanți ecologiști au fost arestați la domiciliu în cadrul stării de urgență invocată după atacurile din luna noiembrie’. Potrivit experților ONU, ‘aceste măsuri nu par să respecte principiile fundamentale ale necesității și proporționalității’, au afirmat cei cinci raportori.