Ministrul Violeta Alexandru: „Sunt preocupată să nu folosesc funcția în a genera mai mult rău decât bine”

Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, a declarat marți, într-o dezbatere privind transparența instituțiilor publice și întărirea statului de drept, că este nevoie de o determinare a instituțiilor din sistemul public să își schimbe puțin practica de lucru în privința transparenței, ea precizând că nu pleacă de la premisa modificării legilor 544 privind informațiile publice și 52 referitoare la transparența decizională.
Iulian Tudor
19 ian. 2016, 19:18
Ministrul Violeta Alexandru:

„Sunt preocupată să nu folosesc funcția în a genera mai mult rău decât bine și de aceea, în ceea ce privește zona transparenței, a accesului la informații de interes public, preocuparea mea este să reamintesc angajamentul pe care ni l-am asumat de a supune în dezbatere publică anumite aspecte, dar înțeleg și argumentele de necesitate ale colegilor mei de a se face anumite reglementări într-un sector sau altul. (…)

Reperele generale pe care mi le propun vizează zona în care cadrul legal are prioritate, dar vă mărturisesc că nu plec de la premisa modificării acestor legi 544 și 52. Sunt parte din echipa colegilor care susțin că odată deschisă discuția pe acest subiect se mai poate întoarce și riscăm ca la finalul unui astfel de proces să avem un act normativ care să nu fie neapărat satisfăcător sub aspectul creșterii transparenței și de aceea, fără să resping această opțiune și să mă pronunț la inutilitatea ei, spun doar că o asemenea decizie nici nu o tergiversez, dar nu e prima mea opțiune, mai degrabă ne uităm la modificarea normelor și la elaborarea normelor pentru legea 52 privind transparența decizională, dar nici această decizie nu o voi lua mai devreme de luna martie”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

Ea a subliniat că interesul este de a găsi „conformitatea cu minimalul din lege”.

Radu Puchiu, secretar de stat la Cancelaria primului ministru, a afirmat că „Parteneriatul pentru o guvernare deschisă” presupune furnizarea de informații legate de achiziții publice, sănătate.

„Vom premia aplicații care au la bază aceste date sau vizualizări de date, care au la bază date din achiziții sau sănătate. Credem că e un efort important cerut de public. (…) Noi facem partea de a le pune pe o platformă și trebuie transpuse în ceva util pentru cetățeni — aplicații, vizualizări”, a spus Puchiu.

Prezent la dezbatere, Gunnar Haereid, viceguvernator al regiunii Sogn og Fjordane din Norvegia, a vorbit despre transparența deciziilor în țara sa, prilej cu care a arătat că toate hotărârile guvernamentale importante ar trebui să fie dezbătute public până la trei luni.

„Depinde despre ce fel de interes vorbim — despre unul care determină politica externă sau despre unul de interes local. (…) Uneori, deciziile publice dețin un rol important în formarea deciziilor finale”, a spus viceguvernatorul.

Dezbaterea a fost organizată de Expert Forum (EFOR) și Centrul Român de Politici Europene (CRPE) în cadrul proiectului „Cetățenia activă — un instrument puternic pentru consolidarea statului de drept”, finanțat cu 90.000 de euro de Guvernul norvegian. Evenimentul vine în contextul în care se discută despre modificarea legislației pentru accesul la informații și transparența decizională.

Citeşte şi

Spynews
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
Produsul ieftin care îți face baia să strălucească de curățenie. Se găsește în orice supermarket și e simplu de folosit
Capital.ro
Ungaria e la ani lumină de România. Viktor Orban ne-a umilit. Cum ne-a dat peste nas
Playtech.ro
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
DailyBusiness
Propunere-șoc. Elevii ar putea merge la școală și sâmbăta!
Adevarul
Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei. De când se aplică prevederea
Spynews
Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă
Spynews
Bianca Drăgușanu a primit amendă! Vedeta a răbufnit: ”Tupeu ordinar” | FOTO
Evz.ro
Charles e cu nervii la pământ. A făcut o criză
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii
Cancan.ro
2 români, stabiliți în Italia, au avut parte de șocul vieții lor într-un supermarket din România. Cât au plătit pentru un coș de cumpărături
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cadavrele a doi bărbați din Brașov plutesc de zile întregi pe Marea Neagră! Motivul pentru care autoritățile nu le pot recupera! Familiile sunt disperate
Capital.ro
Trădare pentru Antena 1. O altă vedetă părăsește trustul și se alătură PRO TV: ”Șoc. E oficial”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Inerția trecutului: românii păstrează în vocabular sutele de mii, chiar și după 20 de ani de la denominare
MediaFlux
ROMÂNIA se pregătește să DOBOARE DRONELE RUSEȘTI! Decizie în PARLAMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...