Primarul din Ungheni susţine că DNA i-a încălcat dreptul la apărare în dosarul său de abuz în serviciu

Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru abuz în serviciu, susține că i-a fost încălcat dreptul la apărare, instanța urmând să discute, miercuri, această excepție invocată, care a făcut obiectul camerei preliminare.
Iulian Tudor
20 ian. 2016, 10:33
Primarul din Ungheni susţine că DNA i-a încălcat dreptul la apărare în dosarul său de abuz în serviciu

În acest sens, apărătorul lui Prodan a cerut în cameră preliminară excluderea probelor administrate de DNA și sancționarea actelor de urmărire penală efectuate, pe considerentul că primarul nu s-ar fi putut apăra și astfel s-ar fi încălcat legea, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Telefoane, băuturi alcoolice şi pastile de potenţă pentru deţinuţii din Târgu Jiu. Un agent, arestat preventiv

În documentul depus la dosar de apărătorul primarului se arată că în intervalul 20 aprilie 2015, data începerii urmăririi penale in rem, respectiv data de 10 octombrie 2015, când i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect și apoi de inculpat, Victor Prodan nu ar fi cunoscut nimic din supravegherea tehnică dispusă, timp în care au fost administrate probe în acuzare, și că astfel ar fi fost privat de timpul necesar pentru a-și pregăti apărarea.

Victor Prodan a fost trimis în judecată în Dosarul 3046/102/2015, alături de omul de afaceri Virgil Mailat, pentru „complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și spălare de bani”, precum și două societăți comerciale, S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L., administrată de Virgil Mailat, pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, și S.C. TERRAFLOR S.R.L., administrată de soția primarului Victor Prodan, pentru complicitate la conflict de interese.

Din actul de sesizare al instanței întocmit de DNA reiese că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Victor Prodan, în calitate de primar al orașului Ungheni, în baza unei înțelegeri anterioare și cu sprijinul lui Virgil Mailat și a S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L, ar fi dispus deposedarea Primăriei Ungheni de o suprafață de 5,94 ha în valoare de 1.077.119 lei (242.316 euro), situat în apropierea zonei industriale a orașului, pe care omul de afaceri a construit un parc fotovoltaic.

„Inițial, după primirea unui avans de 15.000 euro de la omul de afaceri, inculpatul Victor Prodan, pentru a pune în aplicare planul infracțional și întrezărind profitul pe care îl putea realiza în nume personal și nu în numele orașului pe care-l reprezenta, a identificat, printr-un intermediar, persoanele care aveau vocație legală la constituirea dreptului de proprietate, conform Legii 18/1991. Ulterior, inculpatul Victor Prodan, profitând de faptul că majoritatea celor îndreptățiți să primească 0,50 ha de teren sunt cetățeni români de etnie romă, cu insuficientă pregătire școlară, a reușit să achiziționeze suprafața respectivă la un preț subevaluat (3.000 lei/ha), tot edilul fiind acela care s-a ocupat de intabularea „în regim de urgență” a parcelelor respective. „Ajutorul dezinteresat” oferit de inculpatul Victor Prodan nu a funcționat în cazul persoanelor care au refuzat să vândă, aceștia nemaiprimindu-și titlurile de proprietate”, a susținut DNA.

Potrivit rechizitoriului, la data de 16 ianuarie 2013, Victor Prodan a vândut terenul lui Virgil Mailat, „disimulând astfel proveniența infracțională a bunului respectiv, ambii inculpați cunoscând faptul că acesta provine din săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu”.

De asemenea, rechizitoriul prevede că în perioada 11.12.2012 — 18.12.2014, Victor Prodan, în calitate de primar al orașului Ungheni, ar fi aprobat mai multe referate prin care se încredințau SC Terraflor SRL, administrată de soția sa, diverse servicii (mese festive, festivități) și a participat la luarea deciziilor privind efectuarea plăților, producând astfel un folos material în beneficiul firmei respective în valoare de 41.773,44 lei.

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
Alexandra Stan s-a despărțit de milionarul belgian. Culisele separării
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Turistă ucisă de rechin într-o destinație frecventată de mulți români. Avea doar 30 de ani
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Modificare legislativă pentru a permite candidaturile președintelui Iohannis – surse Digi24
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!