Dacian Cioloş, întrevedere cu Francois Hollande la Palatul Elysee: „Voi veni în România în acest an” UPDATE

Premierul Dacian Cioloş, aflat într-o vizită de două zile în Franţa, s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele François Hollande, la Palatul Elysee. Şeful statului francez a anunţat, într-o conferinţă de presă comună, că va veni în România în cursul acestui an.
Iulian Tudor
20 ian. 2016, 10:49
Dacian Cioloş, întrevedere cu Francois Hollande la Palatul Elysee:

UPDATE 16.30 Președintele Franței, Francois Hollande, a anunțat miercuri că va veni în România în acest an, după ce premierul Dacian Cioloș a reluat invitația adresată de președintele Klaus Iohannis șefului statului francez de a vizita țara noastră.

„Confirm că voi veni în România în cursul acestui an”, a afirmat Hollande, la finalul declarațiilor comune susținute la Palatul Elysee împreună cu prim-ministrul Dacian Cioloș, informează Agerpres.

Premierul Dacian Cioloș afirmase anterior că a reluat invitația de a vizita România adresată șefului statului francez de președintele Klaus Iohannis și că cele două țări vor pregăti împreună aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Cioloş a declarat, la rându său, că România sprijină proiectele de consolidare a controlului la frontieră și speră ca această contribuție pe care țara noastră o are la controlul frontierelor să fie recunoscută, alături de criteriile care au fost deja îndeplinite, pentru a adera la Schengen.

„Am evocat chestiunea migrației și am confirmat că România sprijină proiectele de consolidare a controlului la frontieră. România însăși are una dintre cele mai mari frontiere externe ale UE în responsabilitate. Am confirmat că intenționăm în continuare să ne facem treaba din acest punct de vedere și că sperăm ca această contribuție pe care România o are la controlul frontierelor să fie recunoscută, alături de criteriile care au fost deja îndeplinite de România, de a adera la spațiul Schengen, cel puțin într-o primă etapă cu deschiderea comunicațiilor aeriene, aeroporturilor”, a afirmat Cioloș.

Șeful Executivului de la București a subliniat că România este interesată să adere la un spațiu Schengen care să fie solid, consolidat și credibil și, din acest punct de vedere, va susține orice inițiativă care merge în această direcție.

Președintele francez Francois Hollande a precizat că România și Franța lucrează împreună pentru a facilita aderarea la Schengen a țării noastre cu spațiul aerian.

„România de mult timp a participat în mod efectiv la Schengen. Cei doi miniștri de Interne sunt chiar acum în discuții pentru a vedea care sunt etapele ce trebuie îndeplinite (…) și care sunt deja discutate cu prietenii noștri români. Securitatea înseamnă a avea — și aici lucrăm împreună, mai ales în Parlamentul European — registrul european al pasagerilor, pentru că acest lucru va permite verificările și va facilita aderarea României la spațiul Schengen cu spațiul aerian„, a precizat Hollande, .

Șeful statului francez a precizat că în discuțiile avute cu prim-ministrul român Dacian Cioloș a fost evocată și problematica protejării frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Știm ce face România pentru a merge în același sens cu Franța, adică să asigure o securizare efectivă a frontierelor externe ale UE. Și, bineînțeles, vom susține Comisia Europeană pentru înființarea corpului de gardieni europeni care să permită rezolvarea cât mai uman posibil a situației refugiaților și să nu mai fim confruntați cu mișcări de populații care să creeze situații extrem de dureroase. Am vrut să reamintim că dorim un viitor pentru spațiul Schengen, pentru că desființarea Schengen ar avea consecințe foarte grave pentru Uniunea Europeană. Trebuie să ameliorăm Schengen-ul, poate să rediscutăm un set întreg de reguli, dar trebuie să păstrăm spațiul Schengen„, a subliniat Francois Hollande.

UPDATE  Șeful Guvernului român a fost primit la Paris cu onoruri militare, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Hotel National des Invalides, fiind întâmpinat de secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul Executivului francez, Harlem Desir.

Au fost intonate imnurile naționale ale României și Franței, iar premierul român a trecut în revistă Garda de onoare, care ulterior a defilat prin fața șefului Executivului de la București, scrie Agerpres.

După ceremonie, Dacian Cioloș a plecat spre Palatul Elysee, unde a fost întâmpinat de președintele Republicii Franceze, Francois Hollande, cu care va avea o întrevedere tete-a-tete. Ulterior, Cioloș va participa la un dejun oferit de Hollande, la care sunt prezenți și premierul Manuel Valls și alți membri ai Guvernului francez.

Potrivit Guvernului, în cadrul discuţiilor cu oficialii francezi vor fi abordate subiecte precum aderarea României la spaţiul Schengen, viitorul raport al Comisiei Europene referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar şi cooperarea în procesul de pregătire a României pentru preluarea mandatului Preşedinţiei Consiliului UE.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, pe Facebook: „Nu ne pregătim pentru concedieri sau restructurări”

De asemenea, discuţiile vor viza relaţiile privilegiate dintre România şi Franţa, finalizarea proiectelor din Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic cu Franţa, dinamizarea relaţiilor economice şi consolidarea contactelor cu mediile de afaceri, dar şi subiecte importante de pe agenda europeană şi internaţională-terorismul, migraţia şi politica de securitate a Uniunii Europene.

Premierul va avea întrevederi şi cu preşedintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, şi cu preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone.

Dacian Cioloş se va întâlni şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Franţa iar, la universitatea franceză SciencesPO, cu un grup de studenţi şi masteranzi români, prilej cu care va susţine un discurs despre beneficiile aderării la UE şi viziunea României asupra proiectului european, precum şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri francez.

Miercuri seara, şeful Executivului va adresa un mesaj în deschiderea concertului care marchează Ziua Naţională a Culturii Române, concert organizat de Ambasada României la Paris împreună cu Ambasada Republicii Moldova, scrie Mediafax.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Zodiile binecuvântate săptămâna viitoare. Cinci nativi sunt pe cai mari până pe 28 iulie
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
ITP-ul va fi marele test pentru șoferi. Totul se schimbă, autoritățile sunt în alertă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'