Angajaţii serviciului de probaţiune se plâng de lipsa personalului, a siguranţei la locului de muncă şi anumite drepturi salariale care nu li s-au acordat.
Potrivit unui comunicat de presă, la Braşov sunt 1.800 de persoane condamnate, dar eliberate condiţionat, care sunt supravegheate de doar 17 consilieri de probaţiune.
Oamenii au întrerupt astăzi lucrul după ce revendicările lor nu au fost soluţionate pe cale amiabilă.
„În acest moment, apreciem că soluţiile amiabile au fost epuizate. Încetarea activităţii reprezintă singura modalitate prin care putem atrage atenţia asupra situaţiei grave în care ne aflăm. Solicitările noastre sunt: Repoziţionarea consilierilor de probaţiune în cadrul sistemului de justiţie, acordarea drepturilor similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiţie, plata orelor suplimentare, angajarea urgentă de personal şi suplimentarea posturilor în cadrul sistemului de probaţiune, asigurarea pazei sediilor, a bunurilor şi a personalului de probaţiune de către Jandarmeria Română, conform prevederilor legale în vigoare, asigurarea unor condiţii decente de muncă şi a resurselor materiale necesare desfăşurării activităţilor zilnice, demararea unor proceduri de modificare a legislaţiei actuale în materia probaţiunii care să conducă la reducerea presiunii exercitate de volumul ridicat de activitate generat de intrarea în vigoare a noilor coduri; dar şi adoptarea regulamentelor de aplicare a legislaţiei în materia probaţiunii, corelată cu o simplificare a procedurilor de lucru”, se arată încomunicatul de presă.
Protestatarii solicită şi o întâlnire între conducerea Ministerului Justiţiei şi reprezentanţi ai sistemului de probaţiune din România pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă, scrie Adevărul.