Având la îndemână o nouă lege (249/2015) intrată în vigoare pe data de 2 noiembrie 2015, Administraţia îi încurajează pe producători să reintroducă sistemului „garanţiei” sau „depozitului” folosit pe vremuri. Atunci, consumatorii finali plăteau o anumită sumă pentru fiecare produs în ambalaj reutilizabil cumpărat (sticle, borcane), pe care o primeau înapoi dacă aduceau înapoi la magazin ambalajul respectiv.
„În ceea ce privește operatorii economici din industria alimentară care produc și/sau comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile, precizăm că potrivit art. 10 alin. 2 din Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, aceștia au posibilitatea să aplice sistemul depozit în vederea asigurării unui număr optim de cicluri de utilizare a acestora. Un astfel de sistem depozit ar asigura gestionarea eficientă a deșeurilor de ambalaje și ar reprezenta, în același timp, o soluție rentabilă pentru operatorii economici responsabili care vor declara cantitatea de ambalaje numai la prima introducere pe piață și vor plăti contribuția la Fondul pentru mediu numai în cazul neîndeplinirii obiectivelor anuale de valorificare prevăzute în anexa 3 la OUG nr. 196 privind Fondul pentru mediu, aprobată prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Citeşte şi O lege, deja promulgată de Iohannis, poate scumpi alimentele cu 30%
Problema în calea aplicării acestei metode este, însă, faptul că în România nu se mai fabrică ambalaje reutilizabile.
Producătorii din industria alimentară contactaţi de ECONOMICA.NET susţin însă că varianta propusă de Administraţie şi stipulată de noua lege este imposibil de pus în practică. În primul rând, din informaţiile ECONOMICA.NET, în medie, doar 2% din totalul ambalajelor puse în piaţă sunt reutilizabile, existând industrii, printre care cea a conservelor, unde acest procent este zero. Doar în cazul berii procentul este peste medie- mai exact de 5%.
Citeşte continuarea pe ECONOMICA.net.