„Rangerii WWF-Rewilding au descoperit ca 4 zimbri, printre care si primul pui conceput si adus pe lume in libertate in zona Banatului montan, au murit din cauza unei combinatii de factori. Cei mai slabiti dintre zimbri au fost alungati din turma, ceea ce i-a facut extrem de vulnerabili, drept urmare, cel putin doi dintre ei au cazut prada unei haite de caini hoinari ce s-a format in zona”, potrivit unui comunicat de presă. WWF Romania precizeaza ca iarna este o perioada care pune la incercare supravietuirea zimbrilor, cand acestia consuma multa energie in cautare de hrana.
„Cei mai slabi dintre ei suporta consecintele selectiei naturale, fiind exclusi din turma pentru ca ar putea pune in pericol intregul grup, atragand atentia pradatorilor. Din nefericire, acest lucru s-a si intamplat”, se explica in comunicatul de presa al organizatiei, potrivit bzi.ro.
Echipa WWF a fost in teren impreuna cu medicul veterinar si membri ai asociatei care gestioneaza fondul cinegetic, au analizat datele, urmele de pe cadavre si din jurul cadavrelor, precum si inregistrarile de pe camerele de monitorizare amplasate in zona, concluzionand ca un grup de caini salbaticiti a haituit si atacat cel putin doua dintre exemplare (ambii masculi).
WWF Romania mai arata ca, potrivit unui studiu recent realizat in cadrul proiectului WOLFLIFE –
„Implementarea celor mai bune practici pentru conservarea in-situ a speciei Canis lupus la nivelul Carpatilor Orientali„, cainii hoinari si cainii de la stane nesupravegheati au un impact negativ semnificativ asupra speciilor de fauna salbatica.
„Acest impact se manifesta fie prin transmiterea de boli, fie prin uciderea diferitelor specii de fauna salbatica. Gestionarii de fauna cinegetica reclama frecvent atacuri ale cainilor nesupravegheati de la stane, care se grupeaza in haite si ucid indivizi adulti sau juvenili din specii de cervide precum caprior, cerb sau alte specii: mistret, iepure”, se precizeaza in comunicatul mentionat.
Rata de inmultire a câinilor este semnificativ mai mare decat a lupilor, deoarece, spre deosebire de pradatorul natural, toate femelele de caine se reproduc, nu doar femela alfa.
Citeşte şi