Proiectul privind Codul Rutier, depus la Senat şi care va intra în dezbatere în noua sesiune parlamentară, prevede faptul că şoferilor le este interzis „să folosească în mod nejustificat sau abuziv mijloacele de avertizare sonoră” (articolul 137, punctul 16).
Mai mult, la articolul 110, se prevede că „dispozitivele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 de metri faţă de cei cărora li se adresează, pe o perioadă de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să-i oblige pe aceştia să execute manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei”.
Proiectul interzice totodată semnalizarea cu dispozitivele de avertizare sonoră în zonele de actiune a indicatorului „Claxonarea interzisă”.
Practic, prin proiectul noului Cod Rutier, parlamentarii propun ca şoferii care claxonează excesiv în trafic să rămână fără permis.
Propunerea este destul de controversată pentru că poliţiştii nu au niciun instrument obiectiv prin care să poată determina claxonarea abuzivă în trafic. Fapta este imposibil de dovedit şi nici măcar semnatarii proiectului nu ştiu cum ar putea fi pusă în aplicare.
„Una este să îi dai un claxon scurt şi alta este să claxonezi până îl scoţi pe cel din faţă din sărite”, a declarat deputatul Oana Manolescu, unul dintre iniţiatori, pentru Digi 24, fără a putea lămuri cum poate dovedi un poliţist abuzul comis de şofer.
Proiectul de lege urmează să intre în dezbatere în sesiunea care va începe la 1 februarie.
CITEŞTE ŞI CODUL RUTIER. Parlamentarii vor să INTERZICĂ detectoarele de radar. Vezi DOCUMENTUL