A treia zi de proteste la Chişinău. Manifestanţii au mers la sediul televiziunii Moldova 1

La Chișinău continuă protestele împotriva noului guvern al democratului Pavel Filip, învestit miercuri de parlamentul Republicii Moldova. Mii de oameni au protestat și vineri la Chișinău, cerând anularea votului de învestire a guvernului premierului Pavel Filip și organizarea de alegeri anticipate. Organizatorii manifestațiilor sunt platforma civică "Dreptate și Adevăr" și formațiunile de stânga proruse Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru.
Iulian Tudor
22 ian. 2016, 12:22
A treia zi de proteste la Chişinău. Manifestanţii au mers la sediul televiziunii Moldova 1

Vineri, moldovenii au ieşit în stradă pentru a treia zi consecutiv, protestând faţă de învestirea în fruntea Guvernului a lui Pavel Filip, despre care se spune că este „marioneta” oligarhului Vlad Plahotniuc, propus iniţial de majoritatea parlamentară şi respins de preşedintele Nicolae Timofti.

Protestatarii s-au adunat din nou în centrul Chişinăului şi au scandat „Anticipate!”, anunţând că vor merge în marş la Preşedinţie, la Curtea Constituţională şi la postul TV Moldova 1, „acolo unde au profanat idealul nostru, acolo unde nu ne-au întrebat ce vrem”.

„Avem o datorie faţă de această ţară – să o scoatem din captivitatea piticul Plahotniuc”, a declarat preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase.

„Este un lucru foarte important pe care l-am făcut ieri. Lumea s-a unit uitând de culorile geopolitice, oamenii s-au unit, chiar dacă eram dezbinaţi de Plahotniuc pentru a nu-l da jos de la guvernare, noi însă ne-au unit. Americanii ne-au spus că Plahotniuc a furat 10 milioane de pe spatele nostru, noi lucram – el fura. Toţi partenerii noştri stau cu ochii pe noi. Toţi ne îndeamnă să fim paşnici, noi am fost şi vom rămâne paşnici, dar nu vom îngenunchea în faţa acestei clici criminale, pentru noi sunt sfinte doar Dumnezeul şi ţara”, a declarat Năstase.

Mulţimea scandează „Plahotniuc, nu uita: puşcăria-i casa ta!”, iar organizatorii protestului le-au amintit celor prezenţi de faptul că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi-a exprimat solidaritatea cu protestele de la Chişinău: „Ex-preşedintele României ne-a oferit susţinerea, toţi ştiu că Plahotniuc este cel mai mare bandit. Toţi înţeleg că aici este un popor, care vrea nu doar să locuiască în acest spaţiu, dar şi să se bucure de ţară”, a subliniat Năstase adăugând că „mai presus de toate partidele existente este ţara şi este bine să înţeleagă orice cetăţean că pentru a face bine ţării trebuie să avem anticipate”.

Preşedintele CMAN a mai menţionat că Plahotniuc îşi va consolida forţele dacă va pune mâna pe ministere, astfel este important să fie dizolvat Parlamentul şi noul Guvern. „Acest pitic, Plahotniuc se va întări prin ministerele pe care le deţine acum, cum ar fi MAI”, a declarat Năstase.

Protestatarii din PMAN au scandat „Noi de aici nu fugim, ori învingem, ori murim!”, „Trezeşte-te, Moldova!”, „Anticipate!”, „Jos Plahotniuc!” şi „StarNet”. şi au mers în marş până la Curtea Constituţională pentru a afla dacă s-a luat o decizie în privinţa sesizării depuse de PSRM, şi până la sediul companiei „Teleradio-Moldova”, nemulţumiţi de faptul că responsabilii din cadrul companiei publice că nu ar reflecta echidistant acţiunile de protest organizate în centrul capitalei.

La sediul televiziunii, înconjurat de zeci de poliţişti, protestatarii au ascandat „Libertate presei!” şi „Noi nu cedăm!”.

„Suntem aici pentru că această guvernare a pus mâna pe tot, a profanat şi a spurcat tot ce se putea. Plahotniuc şi-a pus sculele şi aici, la televiziunea publică, plătită din banii noştri. Ei bagă labele în buzunarele noastre. Dacă mai erau nişte posturi arătau ce se întâmplă la Chişinău,, le-au închis şi pe acelea. Doar presiunea noastră, frica de popor, i-a făcut să cedeze”, a spus Andrei Năstase, la sediul televiziunii

Rusia e cu ochii pe Republica Moldova

Rusia urmărește cu atenție evenimentele care au loc în Republica Moldova și face apel la toate părțile din această țară să se abțină de la acțiuni violente, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe fondul protestelor de la Chișinău împotriva învestirii noului guvern al premierului Pavel Filip.

”Kremlinul urmărește, desigur, cu cea mai mare atenție toate evenimentele din Republica Moldova și îndeamnă toate părțile la calm și la respectarea legii. Kremlinul speră că toate forțele care îi susțin pe unii sau alți opozanți se vor abține de la acțiuni violente”, a afirmat Peskov, citat de agenția Sputnik.

În același timp, agenția TASS scrie că mai mulți jurnaliști ruși, între care și un corespondent al său, ce intenționau să relateze despre protestele de la Chișinău au fost opriți să intre în Republica Moldova. Potrivit TASS, în afară de corespondentul său, jurnaliști de la posturile Life News, Ren TV și VGTRK au făcut cale întoarsă de pe aeroportul internațional Chișinău. Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, a condamnat acțiunile autorităților Republicii Moldova, afirmând că decizia de a interzice accesul unor jurnaliști ruși constituie o încălcare a dreptului internațional.

Purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră a Republicii Moldova, Dorina Cebotari, a precizat pentru portalul moldova.org că cinci cetățeni ruși au fost trimiși joi înapoi în Rusia de pe aeroportul din Chișinău, întrucât nu întruneau condițiile necesare de intrare pe teritoriul statului moldovean.

Totodată, Rusia îndeamnă Occidentul să dea dovadă de reținere în ceea ce privește criza politică din Republica Moldova, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. „Sperăm că această criza prelungită în Republica Moldova va fi depășită într-un cadru legal, în baza libertății de exprimare și, desigur, a principiilor democratice”, a afirmat Zaharova, subliniind că, în acest context, Moscova face apel la partenerii ei occidentali să manifeste reținere.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse și-a exprimat regretul că procesul de formare a guvernului în Republica Moldova „capătă uneori caracterul unui conflict deschis între diferite forțe politice”.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Ce a putut să pățească o familie de români aflați în vacanță în Grecia. Au promis că nu se mai întorc vreodată aici: ”Dezamăgitor și regretabil”
Capital.ro
Se confiscă pe loc. Ilegal să transporți cu mașina în România. Legea nu se discută
Playtech.ro
Cine transmite la TV finala lui David Popovici de la Jocurile Olimpice de la Paris. Proba de înot poate fi văzută pe două posturi
DailyBusiness
Impozit MAI MIC pentru o categorie de români. Pentru cine se pregătește oferta din 2025?
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic
Capital.ro
România se revoltă. Cu asta se ocupa, de fapt, BĂSESCU...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
CJUE: Justiția din Franța a greșit în cazul mandatului de arestare al lui Paul-Philippe al României
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!