Oamenii de ştiinţă cred în prezent că visele pot, de fapt, să ne ofere indicii vitale despre sănătatea noastră – ba chiar se crede că visele pot da semne timpurii şi chiar avertismente în privinţa unor boli, cu ani înainte ca primele simptomele fizice să apară.
De ce visăm, mai exact, este un aspect care ridică multe întrebări pentru oamenii de ştiinţă – şi provoacă multe dezbateri. Însă ceea ce se ştie este că cei mai mulţi dintre noi au în jur de patru până la şase vise pe noapte, dar ne amintim doar două sau trei pe săptămână.
Indiferent că visezi mai mult decât de obicei sau ai coşmaruri sau visuri ce par straniu de reale, află ce ar putea acestea să dezvăluie despre sănătatea ta.
Citeşte şi 10 vise pe care le au oamenii şi interpretarea lor
1. Coşmarurile
Cauze posibile: medicamentele betablocante (n.r. substanţă folosită pentru a contracara afecţiunile adrenalinei, noradrenalinei şi dopaminei în organism), bolile de inimă, migrenele sau privarea de somn.
Medicamentele betablocante care sunt folosite în schema de tratament pentru hipertensiunea arterială sunt cunoscute pentru faptul că îţi dau vise destul de urâte, spune profesorul Jim Horne de la Universitatea Loughborough.
Aceste medicamente utilizate pe scară largă ajută la dilatarea vaselor de sânge, dar experţii cred că ele pot, de asemenea, să modifice în mod indirect echilibrul anumitor substanţe chimice din creier, lucru care mai apoi declanşează coşmarurile.
Citeşte şi Opt curiozităţi despre vise. Tu le ştiai?
Coşmarurile pot fi, de asemenea, legate de o inimă bolnavă, potrivit unui studiu realizat pe mai mult de 6000 de oameni, publicat în „Netherlands Journal of Medicine”. Acest studiu a constatat că persoana care suferă de bătăi neregulate ale inimii are un risc de trei ori mai mare de a avea coşmaruri, în timp ce oamenii care suferă de dureri în piept au un risc de şapte ori mai mare de a avea coşmaruri. Acest lucru se poate explica prin faptul că oamenii cu afecţiuni ale inimii au mai mari şanse de a suferi de probleme respiratorii, care pot să scadă nivelul oxigenului din creier.
Coşmarurile pot fi, de asemenea, un semn de avertisment şi pentru o migrenă iminentă. Aceste dureri de cap chinuitoare pot să apară noaptea, iar un studiu realizat pe 37 de pacienţi a arătat că migrenele sunt adeseori precedate de coşmaruri care implică, de obicei, teme precum furia şi agresivitatea. O teorie este că durerile de cap pot cauza schimbări în creier.
Citeşte mai mult pe feminis.ro.