REFORMĂ ÎN EDUCAŢIE. Klaus Iohannis a lansat o dezbatare publică privind sistemul de învăţământ

Administrația Prezidențială lansează, în 2016, o dezbatere publică privind sistemul naţional de educaţie şi cercetare. În cadrul evenimentelor care vor avea loc până în 2018, se vor discuta opţiunile strategice ale României privind sistemul de învăţământ, care apoi vor fi transformate în "obiective de ţară". La dicuaţii vor participa PNG-uri, şcoli şi universităţi, profesori, părinţi, elevi, angajatori şi experţi.
Iulian Tudor
22 ian. 2016, 15:33
REFORMĂ ÎN EDUCAŢIE. Klaus Iohannis a lansat o dezbatare publică privind sistemul de învăţământ

„Administrația Prezidențială, prin Departamentul Educație și Cercetare, lansează în dezbatere publică criteriile pentru includerea evenimentelor organizate, sub egida „Dezbaterii Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare – România educată”, de către orice entitate care dorește să se implice în reforma educației. Administrația Prezidențială propune astfel un demers flexibil și participativ, care să permită adaptarea sa permanentă la nevoile societăţii”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Dezbaterea Naţională privind Educaţia şi Cercetarea se va desfăşura în următorii trei ani.

VEZI AICI Calendarul dezbaterii pe Educaţie organizate de Administraţia Prezidenţială

În anul 2016 se va organiza PRIMA ETAPĂ, şi anume „Preluarea viziunii societatii (grup ţintă: ONG-uri, actori educaţionali, şcoli şi universităţi, profesori, părinţi, elevi, angajatori, experţi) şi integrarea ei într-o formă unitară, care va include obiective de ţară pentru 2018-2030”.

ETAPA A DOUA va avea loc în 2017 şi va însemna elaborarea strategiei şi planului operaţional şi lansarea în dezbatere publică.

În 2018 va avea loc ETAPA A TREIA, în care Administraţia Prezidenţială pomeneşte de un „ansamblu de politici şi un model de guvernanţă în educaţie şi cercetare”, precum şi de „sprijinirea adoptării unitare a modificărilor normative (dacă se impun)”.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, evenimentele pot fi incluse sub egida „Dezbaterii Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare” de către orice persoană, grup de iniţiativă sau organizaţie/structură interesată de domeniul educaţiei şi cercetării (sindicate,  patronate, ONG-uri, coaliţii de ONG-uri, mediu privat, instituţii publice etc.), care doreşte să aducă mesajul dinspre cetăţeni şi comunitatea şcolară către Administrația Prezidențială, printr-un dialog autentic şi deschis.

Sindicatele din învăţământ îl felicită pe Klaus Iohannis pentru ideea lansării dezbaterii privind educaţia

Trebuie sa felicitam initiativa presedintelui Romaniei. Din partea unui cadru didactic care ocupa cea mai importanta functie in statul roman, nici nu puteam avea alte asteptari: declansarea unor dezbateri publice, care sa conduca, prin implicarea tuturor partenerilor, parinti, elevi, profesori, societate civila, la modificarea legislatiei in domeniu.

Nicio lege a educatiei, indiferent cat de buna ar fi ea, nu poate sa reziste atata timp cat nu se realizeaza un consens al tuturor categoriilor pe care le-am precizat mai inainte.

Faptul ca Presedintia a stabilit un calendar conform caruia urmeaza sa se discute cum ar trebui sa arate legislatia in domeniul educational, reprezinta un pas foarte important. Impreuna putem stabili care sunt prioritatile sistemului, ce anume ar trebui sa se schimbe in sistemul de invatamant preuniversitar si universitar, astfel incat sa reusim sa facem o reforma cu adevarat credibila, modificari care sa fie cu adevarat relevante, iar aceste lucruri sa duca spre o legislatie stabila, care sa nu mai fie modificata prin zeci de ordonante de urgenta sau alte initiative legislative.

Legea Educatiei genereaza in momentul de fata disfunctionalitati la nivelul sistemului de invatamant preuniversitar, cel putin. Este foarte important ca se declanseaza dezbaterile, ca nu se dau termene foarte scurte pentru realizarea unei noi legi a educatiei„, a declarat Marius Nistor, lider „Federaţiei Spiru Haret”, la România TV.

Înscrierea evenimentelor se va realiza în perioada 1 martie – 1 septembrie 2016, pentru activitățile desfăşurate în perioada 1 aprilie – 1 octombrie 2016. Astfel, candidatura pentru înscriere trebuie să fie transmisă pe adresa [email protected] cu minim o lună înainte de derularea efectivă a evenimentului, prin completarea unui  formular standard care va fi pus la dispoziţie de către Departamentul Educaţie şi Cercetare din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Orice eveniment cu rezultate relevante pentru acest demers va putea fi inclus în cadrul dezbaterii publice lansată de Administrația Prezidențială, în condiţiile în care respectă un set de criterii transparente. Punctele de vedere pot fi trimise pe adresa [email protected], până la data de 7 februarie 2016.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Dmitri Peskov și Maria Zaharova reacționează la retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'