„România a acceptat să participe la planul de primire a imigranţilor. Cu toate acestea, există un blocaj din cauza cotelor impuse, care sunt respinse de numeroase state. Suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilităţile, în funcţie de capacităţi. Eu aşa înţeleg solidaritatea. Trebuie să fim ospitalieri şi deschişi, dar şi realişti, altfel este vorba de lipsă de responsabilitate. România nu are o tradiţie de primire a imigranţilor noneuropeni, aşa cum au anumite ţări din vestul şi sudul Uniunii Europene. Toleranţa şi solidaritatea sunt un lucru, capacitatea de primire, altceva„, a declarat Dacian Cioloş, potrivit Mediafax.
„Problema imigranţilor nu ar trebui să se limiteze la o cifră de împărţit. Imigranţii trebuie să se poată integra în cultura şi sociatatea ţării-gazdă. Prin urmare, un mecanism obligatoriu, legat de o formulă matematică, nu este o soluţie bună„, a spus Cioloş.
Întrebat dacă România vrea în continuare să adere la Schengen, deşi spaţiul de liberă circulaţie este în pericol, Cioloş a răspuns: „Dacă vrem să aderăm la Schengen este pentru a fi membri ai unui sistem solid şi funcţional. România îndeplineşte toate criteriile solicitate pentru a adera la Schengen, dar este încă la uşă. Ne-au fost impuse, la fel şi Bulgariei, criterii suplimentare, referitoare la buna funcţionare a justiţiei şi la combaterea corupţiei, condiţii care nu au existat pentru alţii. Ne-am făcut temele şi în aceste domenii. Pentru deblocarea lucrurilor, o aderare etapizată la Spaţiul Schengen poate fi un lucru bun, în special cu frontierele din aeroporturi. Acest lucru nu ar fragiliza în plus Spaţiul Schengen şi ar fi o recunoaştere a eforturilor depuse de România. În privinţa frontierelor terestre, România a demonstrat că ştie să le securizeze„.
CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş: Hollande, deschis aderării României la Schengen