Două treimi din banii alocaţi pe decontul de manuale nici măcar nu au fost utilizaţi. Elevii susţin că suma de decont de 55 de lei nu a fost suficient de mare cât să acopere trei manuale integral, iar birocraţia pentru obţinerea decontului le dădea prea multe bătăi de cap, aşa că nu au mai cerut banii, scrie Adevărul.
La începutul anului şcolar, ministrul Educaţiei de atunci, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că elevii de clasa a XI-a şi a XII-a vor primi manuale şcolare gratuite. Anunţul a fost făcut în urma discuţiilor cu reprezentanţii elevilor care au amintit că potrivit Legii Educaţiei, şi elevii din clasele superioare de liceu ar trebui să beneficieze de manuale şcolare gratuite, mai ales în condiţiile în care la sfârşitul clasei a XII-a se susţine Bacalaureatul. Însă, din cauza lipsei de fonduri, Ministerul Edicaţiei a venit cu o soluţie de avarie şi cu promisiunea că de anul viitor, elevii de la clasele a XI-a şi a XII-a vor beneficia de manuale şcolare gratuite la toate materiile.
Guvern: Peste 360.000 de liceeni vor beneficia de DECONTAREA MANUALELOR. Câţi bani primesc elevii
Astfel că, la începutul acestui an şcolar, ministerul a dat o Hotărâre de Guvern prin care elevilor li se poate deconta doar 55 de lei din valoarea manualelor achiziţionate, adică două-trei manuale. Pentru decontarea cheltuielilor, elevii au trebuit să depună până la data de 15 noiembrie la secretariatul şcolii o solicitare scrisă, însoţită de factura fiscală/facturile fiscale din care reies numele elevului/părintelui sau tutorelui legal instituit şi informaţiile referitoare la manualele achiziţionate, precum suma achitată, titlul, autorii, editura.
Însă, majoritatea elevilor nici nu s-au mai încercat să facă decontul din cauza birocraţiei excesive, a explicat pentru Horia Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. „Nu am decontat fiindcă era foarte complicat, cu factură, cu adeverinţă, prea multă birocraţie pentru 55 de lei. Am preferat să comandăm mai mulţi din clasă la editură pentru a obţine o reducere. Am economisit vreo 50 de lei”, a spus Titus Pinta, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea.
O altă elevă de la acelaşi liceu, Mădălina Buciuman, spune acelaşi lucru. „În primul rând, nici nu folosim atât de mult manualele la şcoală, iar cele de la Bac le obţinusem deja de la un elev mai mare care a terminat anul trecut. Nici nu am fost foarte bine informaţi în legătură cu procedura şi pentru o sumă atât de mică, nu s-a mai obosit nimeni să deconteze”, a spus ea.