Potrivit Radio Chișinău, un anunț în acest sens a fost făcut de noul ministru al economiei, Octavian Calmâc, care consideră că singurele impedimente pentru venirea unei misiuni a FMI în Republica Moldova ar fi neadoptarea bugetului pentru 2016 și problema alegerii unui guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
Radio Chișinău precizează că premierul Pavel Filip, care a avut luni o primă întrevedere cu reprezentanții FMI la Chișinău, a subliniat că Republica Moldova a îndeplinit majoritatea precondițiilor instituției financiare internaționale pentru semnarea unui nou memorandum.
Experții pun însă la îndoială nivelul de îndeplinire de către autorități a recomandărilor FMI, în special a celor privind asanarea sistemului bancar. Potrivit analistului economic Vlad Bercu, chiar dacă o misiune a Fondului va vizita Republica Moldova la finele lunii februarie și va fi semnat un memorandum, deblocarea finanțării va avea loc mult mai târziu, după reuniunea conducerii FMI.
Experții atenționează totodată că, fără un acord cu FMI, care ar debloca finanțarea externă, Republica Moldova ar putea intra într-un colaps financiar.
Republica Moldova nu are un acord cu FMI din toamna anului 2013. O delegație a Fondului Monetar urma să vină în Republica Moldova la începutul verii trecute, vizită amânată după căderea guvernului Gaburici. O altă vizită a FMI a fost la fel amânată, după ce conducerea BNM și-a dat demisia, în luna septembrie 2015.