Obezitatea infantilă, „coşmar exploziv” în ţările în curs de dezvoltare

Obezitatea în rândul copiilor sub cinci ani atinge cote "alarmante", devenind un "coșmar exploziv" în țările în curs de dezvoltare, îndeosebi în Africa, unde rata s-a dublat din 1990, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), preluată de AFP.
Filip Stan
25 ian. 2016, 15:18
Obezitatea infantilă,

Autorii raportului, membri ai Comisiei asupra eradicării obezității infantile din cadrul OMS, subliniază că fenomenul nu a fost considerat multă vreme o problemă majoră de sănătate, fiind apreciat de unii chiar ca rezultat al unui comportament ales în familie.

Însă studiul desfășurat timp de doi ani în peste 100 de țări a ajuns la concluzia că guvernele și politicile de sănătate publică trebuie să se afle în prima linie pentru a combate această epidemie.

Care este mesajul principal? Acela că nu sunt de vină copiii„, a declarat presei Peter Gluckman, copreședinte al Comisiei. Factori biologici, un comportament nespecific unei alimentații echilibrate, reducerea activității fizice în unitățile școlare și nereglementarea vânzării de produse care îngrașă se numără printre cauzele agravării epidemiei, care necesită un răspuns coordonat global, apreciază raportul.

Dacă nu se întreprinde nimic, „epidemia de obezitate ar putea reduce la zero progresele în domeniul sănătății care au contribuit la creșterea duratei vieții la scară mondială„, avertizează Comisia.

Peter Gluckman admite că recomandările menționate în raport par a ține de bunul simț: promovarea unor bune obiceiuri alimentare, activitate fizică, observare psihologică a copiilor obezi. Însă, după cum subliniază autorii, principiile de bun simț nu au fost suficient puse în aplicare de guverne, iar numărul copiilor supraponderali a trecut de la 31 de milioane în 1990 la 41 de milioane în 2014. „Până în prezent, progresele înregistrate în combaterea obezității infantile au fost lente și neregulate”, arată ei.

Obezitatea infantilă este un coșmar exploziv în lumea aflată în dezvoltare„, afirmă Peter Gluckman.

Citeşte şi Peste 31% din romani sunt obezi. Cele şase tipuri de obezitate de care nu ştiai

În Africa, numărul copiilor sub cinci ani supraponderali aproape că s-a dublat între 1990 și 2014, trecând de la 5,4 milioane la 10,3 milioane. Rada creșterii în Asia este mai greu de calculat, a adăugat Gluckman, însă aproape jumătate (48%) dintre copiii considerați obezi în lume se află în țările asiatice. Un sfert sunt din Africa.

Raportul subliniază că în țările bogate copiii proveniți din familii sărace prezintă o probabilitate mai mare să fie obezi, îndeosebi ca urmare a prețului mic al hranei fast-food, cu conținut ridicat de zahăr. În schimb, în țările sărace, copiii familiilor avute sunt expuși mai mult riscului obezității, mai ales în țările în care „din punct de vedere cultural, un copil suprapoderal este considerat adesea un copil sănătos”, se arată în raport.

Conform autorilor raportului, două procese biologice expun copiii riscului de obezitate după naștere. Primul, numit „decalaj”, rezultă dintr-o malnutriție, chiar ușoară, în timpul sarcinii și a vârstei celei mai fragede, care ar putea avea impact asupra funcțiilor genetice, rezultând un copil mult mai înclinat să ia în greutate mai târziu. Al doilea proces, numit „al dezvoltării”, poate apărea când mama însărcinată este ea însăși obeză sau suferă de diabet. Acest lucru „predispune copilul la un exces de grăsime, asociat cu tulburări de metabolism și obezitate”, arată raportul.

Autorii lui solicită un răspuns global al politicilor, instituțiilor de sănătate mondiale și al oamenilor luați individual, dar Gluckman subliniază că nu este suficient ca oamenii să fie încurajați să mănânce bine și să facă mișcare. „Numai regimurile și sportul nu sunt soluția. Avem responsabilități față de copiii lumii și trebuie să îi împiedicăm să ajungă obezi”, încheie specialistul.

Citeşte şi Cum evităm obezitatea la copii

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Traseul din România care i-a impresionat pe britanici. Traversează zone spectaculoase și obiective turistice: “M-am hotărât deja să mă întorc”
Capital.ro
L-au demolat pe Călin Georgescu. Verdictul judecătorilor a venit astăzi, 15 aprilie 2025
Playtech.ro
Ce reguli trebuie respectate dacă vrei să îți construiești o terasă sau o anexă în curte
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Ziua în care România a fost bombardată. S-a dezlănțuit Iadul în mai multe orașe
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Cine este șoferul microbuzului care a plonjat în Dunăre. Era turc și avea pașaport bulgăresc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fumatul interzis definitiv. Noua legislație intră în vigoare pe 1 noiembrie 2025. Se elimină țigările
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Vești bune despre tezaurul dacic! Poliția din Olanda face anunțul mult așteptat
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă