Studiul demonstrează că o schimbare radicală în felul de a mânca este extrem de dăunătoare pentru organism și în special pentru flora intestinală. Ansamblul de bacterii protejează împotriva agresiunilor exterioare, permițând sistemului imunitar și metabolismului să funcționeze din plin. Însă diferențele dintre un regim alimentar și altul agresează microbiota și o fac mai sensibilă la efectele unei alimentații prea grase și prea dulci.
Autorii studiului au analizat efectele schimbării alimentației la șobolani. Au împărțit rozătoarele în două grupe. Unele au fost hrănite sănătos toată săptămâna și au mâncat prea mult în weekend. Cealaltă jumătate din animale a fost subîmpărțită în alte două grupe: jumătate au primit doar junk food, iar restul au avut un regim alimentar adaptat.
După 16 săptămâni, cercetătorii au constatat că animalele supuse regimului alternat erau mai slabe decât cele care consumau numai mâncare prea grasă, dar cântăreau mai mult decât cele care își păstraseră mereu regimul sănătos. Însă cea mai radicală schimbare a fost observată la nivelul florei intestinale: microbiota șobolanilor supuși regimului alternat era la fel de degradată ca aceea a rozătoarelor care mâncaseră mereu alimente prea grase. Prin urmare, eforturile din timpul săptămânii erau anulate de excesele din weekend.
Studiul are totuși și o latură optimistă: el arată că, adoptând obiceiuri alimentare mai sănătoase, flora intestinală se reface rapid. Nu este interzisă o mică plăcere din când în când, ea este chiar recomandată pentru o slăbire sănătoasă și eficientă, dar cel mai important este să nu se facă salturi bruște, iar schimbările să fie echilibrate. Trecerea de la o extremă la alta agresează organismul și mai ales sistemul digestiv. Altfel spus, trebuie evitate excesele și menținută o constanță în alimentație.
Citeşte şi Ce nu trebuie să lipsească din alimentaţie ca să slăbeşti imediat: şapte produse esenţiale