Răzvan Sava: Este necesară modernizarea Bucureştiului, astfel încât să nu mai fie un oraş agresiv

Modernizarea Bucureștiului este necesară, astfel încât să nu mai fie un oraș agresiv pentru cetățenii săi, a declarat, marți, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, după ce Consiliul General a adoptat cele șase proiecte de hotărâre care vizează planuri de urbanism pentru zone din centrul Capitalei, proiecte respinse într-o ședință anterioară.
Filip Stan
26 ian. 2016, 20:53
Răzvan Sava: Este necesară modernizarea Bucureştiului, astfel încât să nu mai fie un oraş agresiv

„Aceste planuri de dezvoltare urbană a celor șase zone s-au aflat în dezbatere publică. De trei ani s-au tot clarificat diferite aspecte. Eu zic că în seara aceasta s-a văzut clar că domnii consilieri și, bineînțeles, bucureștenii au înțeles că avem nevoie să începem modernizarea orașului nostru, să redăm circulației pietonale, bicicliștilor aceste zone, astfel încât orașul nostru să nu mai fie un oraș agresiv pentru cetățenii Bucureștiului”, a declarat primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava.

El a adăugat că vor fi accesate aproximativ două sute de milioane de euro din fonduri nerambursabile, iar bucureștenii nu vor trebui să suporte costul acestor lucrări.

„Mai este un pas, acela de a aproba studiile de fezabilitate în Consiliul General, după care, bineînțeles, licitație. Poate să fie și o licitație internațională, în care să avem cei mai buni constructori și lucrările să se termine într-un timp foarte scurt”, a precizat Răzvan Sava.

Managerul proiectului, Adrian Ilie, a declarat că sunt necesare politici publice pentru dezvoltarea și creșterea atractivității centrului Capitalei, astfel încât acesta să aibă o identitate din punct de vedere turistic. El a atras atenția și asupra faptului că Bucureștiul nu are „funcțiuni rezonabile” pentru organizarea de evenimente internaționale.

„PIDU este un instrument utilizat în întreaga Europă și este o condiționalitate pentru absorbția de fonduri din Programul Operațional Regional. Orice plan integrat trebuie să vizeze niște obiective care în cea mai mare parte a lor au legătură cu politicile de dezvoltare urbană și politicile de mediu. Acest plan integrat este deja preluat în planul de mobilitate București-Ilfov pentru faptul că întrunește absolut toate condițiile în privința reducerii emisiei de carbon, a creșterii accesibilității în zona centrală și a promovării unor politici de trafic din ce în ce mai prietenoase cu mediul”, a precizat managerul proiectului, în cadrul ședinței CGMB.

Potrivit lui Adrian Ilie, prin acest proiect este descurajat traficul în zona centrală, fiind susținută în schimb regenerarea urbană. Astfel, zonele care „nu funcționează corect” ar urma să atingă un alt nivel de utilizare, în contextul în care spațiile comerciale din zona Bulevardului Unirii nu sunt interesante pentru comercianți, deoarece nu au accesibilitate.

În cadrul ședinței CGMB au luat cuvântul mai mulți bucureșteni care au pus la îndoială oportunitatea proiectului. Delia Mihalache, membru al Grupului de inițiativă Prelungirea Ghencea, a apreciat că aceste proiecte reprezintă încercări „de a cosmetiza niște zone centrale” ale Capitalei, în timp ce sunt ignorate problemele reale ale bucureștenilor: traficul greoi, proasta funcționare a RATB, trotuarele ocupate de mașini.

Dan Cristofor, reprezentant al 35 de asociații de locatari, a declarat că Bulevardul Unirii nu trebuie desimetrizat și, dacă proiectul va fi aprobat în forma actuală, înseamnă că „primarului și consilierului nu le pasă de 2.500 de oameni” care locuiesc în zonă.

Mariana Popescu a apreciat că, după ce proiectele au fost respinse la finele anului trecut, au fost reintroduse pe ordinea de zi „din motive puerile”.

„Sunt reprezentanta a 33 de asociații de proprietari. Din documentele postate pe site și interviurile domnului arhitect Cuibus rezultă că nu veți planta în compensare cei 53 de arbori tăiați pentru cele două stații de autobuz. (…) Nu există un studiu de fundamentare referitor la ce se întâmplă în urma construirii parcărilor și a închiderii circulației pe Bvd Unirii. (…) Nu există studiu sociologic din care să rezulte dacă oamenii vor să vină în zonă sau de ce nu o fac, fiind foarte multe spații comerciale libere, în paragină”, a spus, la rândul său, Ileana Ghițulescu.

Citeşte şi Primarul general Răzvan Sava: Accesul populaţiei la servicii medicale de calitate este un obiectiv principal

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'