Un număr de 79 de transplanturi de cornee au fost realizate de medicii Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) în anul 2015 și au fost făcute 40 de prelevări de la pacienți aflați în moarte cerebrală.
315 pacienți se află pe lista de așteptare în vederea transplantului, potrivit unui comunicat de presă al instituției medicale remis Agerpres.
„Timpul de așteptare în vederea realizării intervenției chirurgicale este între 6 luni și 2 ani. Vârsta pacienților care au beneficiat de transplant, rezidenți ai județelor din țară, este cuprinsă între 18 și 82 de ani„, susțin reprezentanții spitalului.
Numărul de intervenții chirurgicale de transplant de cornee per patologii/ afecțiuni oculare se prezintă astfel: keratopatia edematoasă — 42 de cazuri, rejet de grefon — 10 cazuri, leucom corneean post-traumatic — 7, distrofie corneeană stromală — 10, keratoconus — 8 cazuri, distrofie Fuchs, keratită și keratita herpetică — 1 caz.
SUUMC este singura instituție medicală, din rețeaua Ministerului Apărării Naționale, acreditată de Ministerul Sănătății, prin intermediul Agenției Naționale de Transplant, să desfășoare activități de prelevare și transplant de cornee, de țesut osos, tendinos și cartilagii, precum și de prelevare de organe, țesuturi și celule de la un pacient declarat în moarte cerebrală.
Citeşte şi PREMIERĂ în intervenţiile de transplant din România. Un RINICHI a fost donat a doua oară VIDEO