Elena Udrea, dezvăluiri la România TV: Când un partid e la putere, firmele fac coadă să-i aducă finanţare VIDEO

Elena Udrea a declarat, miercuri seară, la emisiunea "Ediţia de seară" de la România TV, că în timpul campaniilor electorale firmele se înghesuie să finanţeze partidul aflat la putere "cu geanta", deoarece se tem că, dacă sponsorizările s-ar face transparent, iar un alt partid, de asemenea sponsorizat, ar câştiga alegerile, nu vor mai beneficia de contracte. Totodată, fosta şefă PMP a subliniat că, în urma campaniilor electorale, trezorierii partidelor şi şefii de campanie se îmbogăţesc.
Alina Costache
27 ian. 2016, 18:47
Elena Udrea, dezvăluiri la România TV: Când un partid e la putere, firmele fac coadă să-i aducă finanţare VIDEO

Elena Udrea a vorbit la România TV despre banii care „curg” spre partide în campaniile electorale şi a apreciat că nu este normal ca finanţările să fie considerate corupţie, mai ales că şi în ţări mult mai dezvoltate lucrurile se întâmplă la fel, doar că reglementat prin lege. Fostul ministru a arătat că banii care vin spre partidele politice în campanii ajung şi la presă, dar şi la cetăţenii care beneficiază de „pomenile electorale” şi care apoi se „oripilează” de banii folosiţi în campanii.

Fostul ministru se aşteaptă la un 2016 greu, dar în care speră să-şi dovedească nevinovăţia în dosarele în care este acuzată de fapte de corupţie. „Nu e un an uşor pentru mine în mod special, dar va fi un an greu pentru politicieni, pentru că e un an electoral. Pentru mine  e un an cu foarte multe provocări pentru că eu, spre deosebire de marea majoritate a colegilor mei din politică, am probleme personale. În 2016 vreau să reuşesc să arăt că adevărul este de partea mea şi să reuşesc să depăşesc cu bine provocările prin care trec”, a declarat Elena Udrea la sosirea la România TV.

Fosta şefă PMP a vorbit şi de cazul unui ambasador străin la Bucureşti, care „a dat lecţii de moralitate României şi în sprijinirea luptei anticorupţie”, însă la petrecerea dată în cinstea zilei sale de naştere a participat Ovidiu Tender.

Iată principalele declaraţii ale Elenei Udrea la emisiunea „Ediţia de seară”:

– E firesc ca bunurile dobândite în urma unei infracţiuni să fie confiscate, dar acest lucru să fie dovedit în instanţă.

– În România nu se pune accent pe recuperarea prejudiciului, ci pe condamnare, arestare.

– Un om arătat cu cătuşe generează în opinia publică percepţia de vinovăţie. Opinia publică e influenţată de această percepţie, chiar şi judecătorii

– În ultimii 10 ani au fost deferiţi justiţiei 9 miniştri şi un fost ministru, ei condamnaţi fără a fi plimbaţi în cătuşe. Înainte nu erau anchetate nume mari în politică. Ei nu au fost plimbaţi în cătuşe când au fost acuzaţi de Parchet. Eu am un statut privilegiat când vine vorba de cătuşe şi procese. Dacă e un fetiş (n.r. – să mă vadă unii în cătuşe), e în regulă.

– Toată lumea presupune că am conturi afară, că stau pe un morman de bani, dar toţi banii mei sunt în declaraţia în avere.

– Nimeni nu poate să ia meritul DNA în ultimii 10 ani. Şi înainte a fost bun DNA şi nimeni nu poate spune că nu a avut o activitate bogată, sau că a avut dosare care nu au plecat în instanţă.

– Percepţia că DNA lucrează e corectă. Trebuie să fim foarte atenţi ca această satisfacţie să nu încurajeze abuzuri din partea instituţiei. Eu nu spun că DNA mă abuzează. Este o evidenţă. În timp ce mie mi s-au făcut dosare peste dosare, alţi colegi nu au fost deranjaţi nici măcar cu o întrebare. Trebuie să fim atenţi să nu se ajungă la abuzuri. Nu contestez dreptul procurorilor de a acuza. Voi demonstra în dosarul Gala Bute că nu am încălcat legea

– La audierile denunţătorilor a participat presa. A fost un circ. Au fost declaraţii uluitoare cele pe care le-au dat, bâlbe, minciuni. Un singur om spune că a luat geanta şi mi-a dat-o mie după nouă declaraţii de dinainte contradictorii. E în instanţă acest dosar şi se poate verifica pentru că e public.

– Intrăm în an electoral şi în loc să modificăm regulile se vor finanţa la fel campaniile. Tot cu geanta, altfel cum? O campanie costă milioane de euro. Credeţi că politicieni au banii ăştia acasă? Unii, care au luat acasă bani în campanii, poate… Sunt două tipuri de politicieni: unii care duc la partid banii din campanii, unii care îi duc acasă . Ăia care i-au dus acasă, sunt bine mersi, nu-i întreabă nimeni nimic. Dacă vom continua să fim ipocriţi şi să nu recunoaştem că e o problemă care durează de 26 de ani şi în care nu e implicată doar toată clasa politică, ci şi întreaga societate, şi dacă nu vom schimba regulile, nu am făcut nimic.

– Îi rog pe cetăţenii care se tot oripilează de banii folosiţi în campanii să-şi deschidă şifonierul. O să găsească o umbrelă pe care scrie, PSD, PNL sau PDL. Şi e doar un exemplu. Ştiu cum se finanţează partidele şi oamenii politici.

– Când am aflat că la ANRP se dau şpăgi de milioane, i-am spus fostului preşedinte, care a anunţat serviciile secrete. După 6 luni a venit răspunsul, care spunea că totul e în regulă la ANRP. Acum aflăm că nu era aşa şi se dădeau milioane, aşa cum am spus eu.

– Ca un om care a făcut, a condus campanii, pot să spun că o mare parte a banilor din campanii ajung la presă, dar şi zeci de milioane merg la cetăţeni.

Când un partid e la putere, e coadă la uşă cine să îi aducă finanţare. Nu se fac lucrurile transparent pentru că aceleaşi firme finanţează şi alte partide şi se tem că dacă ajung ceilalţi, din celălalt partid, la conducere şi se vede că au sponsorizat şi în partea cealaltă nu mai primesc contracte. Banii aceştia care ajung de la firme sunt împărţiţi şi la presă, firmele trebuie să îi scoată. Se întâmplă să fie relaţii de obligaţie, când politicienii se întorc spre finanţatori.

– În SUA e la fel, dar acolo nu există trafic de influenţă pentru că totul e transparent. Acolo există legea lobby-ului (…) Am aflat că trezorierii, şefii de campanii se îmbogăţesc după campanie, le cresc conturile după campanie.

– Sunt dosare în instanţe în care ambasadorii au intervenit pentru anumite contracte

– Nu trebuie să iei neapărat punga cu bani ca să fii acuzat de trafic de influenţă. Tu, dacă faci o intervenţie pentru o firmă, e trafic de influenţă.

– Au venit la mine ambasadori să susţină firme din ţările lor. Nu ştiu dacă ambasadorii noştri susţin firmele româneşti, pentru că din păcate firmele româneşti nici în România nu mai sunt susţinute. Oamenii de afaceri români nu prea mai au şanse să facă afaceri în România,, aproape toate firmele de construcţii s-au închis sau aproape toate au dosare penale. Vorbeam cu cineva despre firmele de IT care participă la licitaţii în afara ţării, în ţări europene unde li se spune că nu pot cîştiga pentru că acolo cîştigă firmele lor că au mii de angajaţi. Iar la noi dacă cineva ar proteja o firmă românească în defavoarea uneia străine, puşcărie scrie pe el.

– Am văzut de curând fotografii cu un ambasador care a dat lecţii de moralitate României şi în sprijinirea anticorupţiei, la petrecerea căruia a participat Ovidiu Tender.

– Ne costă mai mult incompetenţa decât corupţia. Noi am pierdut 7 miliarde de euro. Am reuşit să aduc fonduri europene la Ministerul Dezvoltării, mai mult decât celelalte ministere la un loc.

– Corupţia nu a ucis, ci prostia unor oameni care nu au reuşit să amenajeze localul Colectiv ca să nu se întâmple tragedia.

– Tot ce este capital românesc, omorâm. În schimb, dacă vin străinii, e bine.

– În cazul Colectiv, au spus că nu e corupţie când l-au eliberat pe fostul primar Piedone.

– ( n.r. şefii instituţiilor din justiţie) veneau să arate noii puteri cât de dispuşi sunt ei să îi aresteze pe cei care i-au numit. Cei numiţi în 2005 de Iliescu s-au pus la dispoziţia noii puteri arătând că au disponibilitate să îi aresteze pe cei dinainte. Evident că au fost schimbaţi după un an.

– Este o modă, toţi sunt acum tehnocraţi. Ce a câştigat ţara că a adus acest guvern de falşi tehnocraţi?

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută toți bucureștenii și nu numai. E foarte aproape de capitală, dar traiul aici e de 4 ori mai ieftin. Tinerii și pensionarii își permit să cumpere case și apartamente, sunt locuri de muncă, școli bune, spitale, magazine mari și drumuri reparate
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în plus
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Statele Unite așteaptă implicarea soldaților nord-coreeni în conflictul cu Ucraina
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni