Astfel, în confruntarea televizată de miercuri seara, candidatul socialist Francois Hollande, care a pierdut un punct în sondajele de opinie din ultimele zile, în faţa lui Sarkozy, l-a atacat pe preşedintele francez spunându-i că este „un mic calomniator”.
Dezbaterile electorale au abordat mai multe teme ca maniera de conducere, economia, imigraţi sau energia nucleară. Acuzaţiile de minciună şi calomnie au fost schimbate de mai multe ori între cei doi contracandidaţi.
„Minţiţi”, i-a spus Sarkozy lui Hollande, când acesta i-a reproşat preşedintelui că a condus o politică care i-a favorizat pe cei bogaţi. „Este evident un laitmotiv care ar trebui să fie insuportabil pentru mine dar care pare a fi o obişnuinţă în vorbele dumneavoastră”, i-a răspuns Hollande.
„Vreau să fiu preşedintele unităţii. Francezii s-au opus unul contra altuia, divizat, vreau să-i reunesc. Acesta este direcţia schimbării pe care o propun”, a afirmat pe un ton vehement Hollande.
„Am o dovadă al acestui spirit de unitate: nu au existat violenţe pe toată durata mandatului meu de cinci ani”, l-a contestat Sarkozy, dând ca exemplu reformele dificile pe care le-a introdus, între care şi reforma pensiilor. „Există o diferenţă între cei care vorbesc despre unitate şi cei care o fac”, a mai spus Sarkozy, care este de părere că Hollande nu ar putea să îi unească pe francezi şi comparând unele dintre mitingurile electorale ale candidatului socialist cu mitingurile Germaniei naziste.
Apoi, Sarkozy şi-a acuzat adversarul că „mimează” stilul de oratorie al lui Francois Mitterrand, preşedintele socialist ales în 1981. „Aveţi o preşedinţie parţială, partizană”, l-a provocat Hollande. „Este o minciună”, a replicat Sarkozy în două rânduri, înainte de a-i stigmatiza „aroganţa”. „Sunteţi un mic calomniator”, a adăugat el.
Sarkozy a dat apoi ca exemplu cazul lui Dominique Strauss-Kahn, fostul dierctor al FMI acuzat în mai multe dosare de delicte sexuale. „Nu ascult de un partid politic care a dorit să se adune în spatele lui Dominique Strauss-Kahn cu entuziasm”, a adăugat preşedintele.
Hollande a criticat bilanţul adversarului său. „Şomajul a crescut, competivitatea s-a degradat şi Germania se descurcă mai bine decât noi”, a declarat Hollande.
„Germania a condus o politică opusă faţă de cea pe care o propuneţi dumneavoastră francezilor. Germania a introdus TVA-ul anti-relocat şi regula de aur pe care dumneavoastră o refuzaţi… Sper ca acest argument să nu se întoarcă împotriva dumneavoastră”, a declarat Sarkozy.
El a făcut referire la o creştere a cotei TVA pentru a finanţa protecţia socială, scăzând în acelaşi timp taxele grele pe care companiile ar trebui să le plătească. Regula de aur consistă în a trece în Constituţie întoarcerea la echilibrul finanţelor publice.
Vorbind mai mult despre facilităţi decât despre economie, Sarkozy a confirmat intenţiile de a introduce dreptul de vot străinilor care nu locuiesc în UE. Dezbaterea electorală, ultima pănă la turul al doilea, de duminică, a fost difuzată pe zeci de posturi de televiziune.