Președintele Curții, Guido Raimondi, a trecut în revistă, în cadrul conferinței de presă anuale, activitatea desfășurată în anul 2015 și a apreciat situația ca fiind în general satisfăcătoare, cazurile cu un singur judecător fiind practic eliminate, potrivit unui comunicat difuzat joi de CEDO.
Citeşte şi: România, condamnată de CEDO pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie în cazul Mihăileşti
Până la sfârșitul anului 2015 numărul de cazuri rămase nesoluționate a fost de 64.850, o scădere de 7 % în comparație cu finalul anului 2014, când erau 69.900 de solicitări în așteptare, scrie Agerpres.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat de asemenea raportul de activitate anuală și statisticile pentru 2015. Statele cu cel mai mare număr de procese în care se constată cel puțin o încălcare a Convenției sunt Rusia (109 procese) Turcia (79), România (72), Ucraina (50), Grecia (43) și Ungaria (42).
La 31 decembrie 2015, majoritatea cazurilor rămase nesoluționate erau împotriva Ucrainei (21,4%), Rusiei (14,2 %), Turciei (13.0%) și Italiei (11,6%). Jumătate dintre cazurile prioritare au vizat Ungaria sau Rusia.
Președintele CEDO a subliniat că trebuie depuse eforturi considerabile și este necesară cooperarea apropiată cu statele membre, în spiritul ‘responsabilității împărtășite’. Președintele Raimondi a subliniat necesitatea ca fiecare stat membru să se asigure că problemele endemice sunt soluționate mai degrabă la nivel intern, decât să fie aduse în fața CEDO.