Papa Francisc a remarcat faptul că, în contactele sale cu guvernul, Comitetul a reiterat necesitatea instaurării „integrității ființei umane și a protecției sănătății, de la concepție până la moartea naturală. Un astfel de principiu etic este fundamental și în privința aplicațiilor biotehnologice în domeniul medical, care nu trebuie să se ghideze doar după aspecte industriale sau comerciale„, a adăugat Papa Francisc.
Citeşte şi Propunere istorică a Bisericii: Ce se întâmplă cu Paştele
În contextul în care Biserica este adesea acuzată că se amestecă în Italia în dezbateri asupra unor probleme delicate ale societății, de la bioetică la uniunile civile gay (care fac obiectul unui proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului), Papa a subliniat că poate nu este clar pentru toți că „Biserica, deși sensibilă la tematici etice, nu revendică niciun spațiu privilegiat în acest domeniu„.
Citeşte şi Papa Francisc: Este CATASTROFAL ca interesele particulare să prevaleze asupra binelui comun
„Ea este mulțumită atunci când conștiința civilă, la diferite nivele, poate discerne și acționa pe baza rațiunii libere și deschise și a valorilor constitutive ale persoanei și societății: această maturitate civilă este semnul că sămânța Evangheliei a dat rezultate„, a afirmat Papa, făcând aluzie la profundele influențe creștine care continuă să alimenteze societatea italiană.
Criticat de conservatori pentru că nu a pus mereu punctul pe „i”, suveranul pontif a formulat în ultimele săptămâni critici explicite și repetate la adresa avortului, eutanasiei, precum și a oricărei „confuzii” între căsătorie și uniunile gay.