Într-un mesaj publicat pe contul său personal de Facebook, Victor Ponta a evidențiat faptul că „miliare de Euro au fost încasați în plus la bugetul de stat” datorită acțiunilor ANAF și ale Direcției Antifraudă.
Citeşte şi: Victor Ponta: Cu Dacian Cioloş am avut şi am o relaţie extrem de civilizată şi normală
„Cred că aceste date oficiale arată ceea ce am spus mereu – România a reușit să fie în 2012-2015 un exemplu de succes în economie și zona socială (așa cum în 2009-2011 a fost o tragedie cu măsuri și rezultate cumplite)! (…) Miliarde de Euro încasați în plus la buget prin combaterea evaziunii fiscale – felicitări ANAF și Direcția Antifraudă pentru rezultate!”, a transmis fostul prim-ministru al
României.
Concret, potrivit datelor preliminare ale instituției, în luna ianuarie România va înregistra o creștere a încasărilor la buget cu 12% peste nivelul din ianuarie 2015, după ce anul trecut veniturile la buget au fost cu 9% mai mari față de 2014, atingând valoarea de 233,6 miliarde de lei (33,1% din PIB).
Potrivit fostului premier, rezultatele au generat o „creștere economică anuală de peste 3% (cea mai mare din UE) care sigur va continua și în 2016 dacă nu se fac mari greșeli, salarii și pensii mai mari (prima dată când cei din Sănătate și Educație chiar au primit creștere 25%, iar pensiile au crescut în FIECARE an cu 5% și inflație sub 1%), alocații duble pentru copii, persoane cu dizabilități, veterani, foști deținuți politici și taxe mai mici (TVA de 9% la mâncare și turism, 20% cotă generală, scutirea de impozit a profitului reinvestit, CAS redus cu 5 p.p., impozit pe dividende 5% etc.)”.
Mesajul lui Victor Ponta vine după ce președintele ANAF, Gelu Diaconu, a declarat că ritmul de creștere a veniturilor statului va rămâne unul susținut dacă nu va fi pus în pericol de presiuni din partea unor ‘consultanți fiscali’ și diverse grupuri de interese private, adunate în coaliţii sau în diverse funcţii publice” asupra Fiscului.
„Dacă mă întrebaţi însă de previziunile legate de 2016, pot să vă spun că vom avea aceleaşi rezultate doar dacă presiunile şi acţiunile diverselor grupuri de interese private, adunate în coaliţii sau plantate prin diverse funcţii publice, nu vor avea câştig de cauză în cadrul luptei purtate in prezent pentru slăbirea
capacităţii adminstrative a ANAF”, a declarat Diaconu.
Potrivit președintelui ANAF, dacă piedicile puse în calea reformei, în special în zona marilor contribuabili şi a măsurilor dure împotriva evaziunii nu vor dispărea, rezultatele din 2016 nu vor putea susţine politica de relaxare fiscală, „iar eu nu voi participa la slăbirea capacităţii administrative a uneia dintre cele mai
importante instituţii ale statului român”.
În privința veniturilor la bugetul de stat, rezultatele ANAF nu reprezintă o surpriză, deoarece, a afirmat Diaconu, „înca din noiembrie 2014, când se construia bugetul pe 2015 iar specialiștii autohtoni de prin diverse consilii și comisii lansau prognoze apocaliptice, ne-am asumat sub semnatură în fața experților FMI, CE, BM, venituri suplimentare mai mari cu 8,5 miliarde lei”.
Din fericire, la finalul anului 2015 veniturile suplimentare au depășit toate așteptările, ajungând la 13,6 miliarde de lei, un nivel de câteva ori mai mare decât cel proiectat de specialiștii internaționali.
„Ne-am bazat pe măsurile administrative care vizau combaterea evaziunii fiscale, măsuri care, dupa cum vedeti, au adus venituri suplimentare peste creșterea economică. Ba, chiar mai mult, am înregistrat aceste creșteri în condiții de deflatie, acoperind totodata și decizia Guvernului de relaxare fiscală majoră”, a afirmat șeful Fiscului.
În completare, premierul Victor Ponta a precizat că deficitul de 1,47% din PIB pentru anul 2015 a fost obținut „fără măsuri inutile de austeritate și fără a mai avea Acord (n.r. activ) cu FMI”, adăugându-se creșterii cheltuielilor cu investițiile și a investițiilor străine, dar și creșterii nivelului exporturilor – „peste 50 miliarde Euro către UE dar și țările din zona Mării Negre, Orient și China”.