Jurnaliștii prezenți au evaluat la câteva zeci de mii numărul manifestanților prezenți, în condițiile în care organizatorii sperau la cel puțin un milion. Până în prezent nu sunt disponibile cifre oficiale privind numărul participanților.
Citeşte şi: O româncă din Italia, ucisă pentru o datorie de 500 de euro. Criminalii au fost arestaţi
„Cât mai multă lume trebuie să participe, amintiți-vă că este singura armă de care dispunem”, a declarat vineri organizatorul așa-numitei „Zile a familiei”, Massimo Gandolfini.
„O societate care nu mai are limite este o societate care înnebunește”, a spus Gandolfini în fața copiilor, părinților și bunicilor adunați la protestul din orașul etern.
Susținătorii propunerii de lege privind uniunea între persoanele de același sex, pe care Senatul italian a început să o examineze joi, au manifestat sâmbăta trecută în Italia pentru a trezi țara și a cere protecție pentru cuplurile de același sex și copiii lor.
Italia este ultimul mare stat din Europa Occidentală în care cuplurilor homosexuale nu li se recunoaște niciun statut. Opozanții textului susțin totuși că nu sunt homofobi, scrie Agerpres.
Opozanții proiectului de lege Cirinna, după numele senatoarei care l-a depus, afirmă că vor în primul rând să apere drepturile și viitorul copiilor care, afirmă ei, au nevoie de un tată și de o mamă.
În forma actuală, textul, rezultat în urma unei medieri parlamentare, prevede instituirea unei uniuni înregistrate de un ofițer al stării civile între persoane de același sex, care se angajează la o viață comună de fidelitate, la sprijin moral și material reciproc.
Însă, chiar în cadrul majorității de centru-stânga, ridică probleme măsurile suplimentare propuse, precum posibilitatea de a adopta copiii naturali ai unuia dintre membrii cuplului.
Aliații de centru-dreapta ai lui Renzi, cu ministrul său de interne Angelino Alfano în frunte, resping categoric adoptarea copiilor unuia din membrii cuplului de același sex, la fel ca și ramura catolică a Partidului democrat, care amenință să convoace un referendum de respingere dacă legea trece într-o astfel de formă.
Votul final asupra proiectului de lege Cirinna este așteptat la jumătatea lunii februarie. Acesta trebuie însă votat de Camera deputaților în aceeași formă, orice modificare a textului ducând la revenirea proiectului de lege în Senat.