În jurul acestei băuturi magice s-a creat şi ideea de „Bulletproof diet”, care se bucură de un mare succes în Statele Unite, fiind adoptată de sportivi sau adepți ai „biohacking”-ului, mișcare care combină biologia, tehnologia și alimentația pentru îmbunătățirea capacităților fizice și mentale.
„O beți dimineața și imediat nu mai aveți chef să mâncați nimic. Creierul primește energie care nu provine din zahăr, foamea dispare și sunteți liber”, a declarat pentru AFP Davi Asprey. În plus, „slăbiți fiindcă metabolismul funcționează, însă nu mai ronțăiți nimic între mese”, adaugă americanul ajuns în Canada.
Asprey a avut ideea acestui regim în 2004, în timpul unei călătorii în Tibet când, afectat de altitudine, s-a simțit slăbit până când a încercat un ceai cu unt de iac. Impresionat de efectul energizant al băuturii, a vrut să îl adapteze pentru viața occidentală.
În schimb, experții în alimentație nu privesc cu ochi buni acest regim:
„Acest regim poate funcționa ca orice altă dietă care elimină multe alimente”, arată Amy Schnabel, nutriționist la spitalul UCLA (Los Angeles).
„Bulletproof diet” propune eliminarea micului dejun, masă considerată adesea de nutriționiști ca cea mai importantă a zilei. Aceștia recomandă cereale sau pâine, ouă sau produse lactate (proteine), fructe pentru fibre și vitamine, precum și o cafea sau un ceai.
„Cafeaua ar face pe oricine să se simtă bine. Cafeina ajută la claritatea mentală”, afirmă nutriționista menționată. „Dacă apreciați că bând o ceașcă cu această băutură vă face să vă simțiți bine și să aveți o minte foarte clară, este probabil efectul placebo”, adaugă ea.
Asociația britanică de dietetică a introdus regimul „Bulletproof” în Top 10 regimuri ale celebrităților care trebuie evitate în 2016, considerând că el se bazează pe un principiu de clasificare a alimentelor „în contradicție cu recomandările pentru sănătate” și a cărui eficiență nu a fost dovedită.