Anunţul constituirii noului grup parlamentar a fost făcut de senatorul Haralambie Vochițoiu, luni, în debutul primei ședințe de plen a Senatului în sesiunea ordinară februarie-iunie. Vochiţoiu va fi liderul grupului parlamentar UNPR.
„În temeiul articolului 16, alin. 4 din Regulamentul Senatului (…) și având în vedere decizia CCR nr. 1140/2010, vă aducem la cunoștință că începând cu sesiunea parlamentară 1 februarie 2016-30 iunie 2016, se constituie și va activa în Senat grupul parlamentar Uniunea Națională pentru Progresul României. Grupul UNPR are în componența sa 21 de senatori. (…) Liderul acestui grup este desemnat Haralambie Vochițoiu, vicelideri — Rogojan Mihai-Ciprian, Mihăilescu Șerban, Isăilă Ovidiu Marius, iar secretar Ioan Iovescu”, a declarat Haralambie Vochițoiu, de la tribuna Senatului.
Potrivit Agerpres, grupul UNPR este constituit din senatorii Ionel Agrigoroaei, Dumitru-Marcel Bujor, Octavian-Liviu Bumbu, Marin Burlea, Iulian Cristache, Sebastian Grapă, Lucian Iliescu, Ioan Iovescu, Marius Ovidiu Isăilă, Florina-Ruxandra Jipa, Neagu Mihai, Șerban Mihăilescu, Ilie Năstase, Gabriel Oprea, Teiu Păunescu, Constantin Popa, Ion-Simeon Purec, Mihai-Ciprian Rogojan, Ion Toma, Marian Vasiliev și Haralambie Vochițoiu.
Senatorul liberal Alexandru Pereș a solicitat, luni, în ședința plenului Camerei superioare, ca senatorii juriști să fie sesizați cu privire la înființarea grupului UNPR în vederea întocmirii unui aviz.
„E perfect valabil să solicitați și bine faceți pentru partidul dvs că încercați să vă identificați și să nu vă ascundeți sub halatul sau sub pulpana PSD. (…) Pe de altă parte, orice constituire de grupuri parlamentare a avut la bază un aviz al Comisiei juridice. Întotdeauna s-a cerut un aviz al Comisiei juridice privind îndeplinirea condițiilor cu privire la înființarea unui grup parlamentar. (…) Sunt 21 de senatori, iar Regulamentul cere doar șapte, dar cere și un aviz al comisiei, dacă acești domni senatori fac parte dintr-un partid politic care a candidat în alegerile din 2012. Când avem acest aviz și noul BP format, puteți să înființați acest grup. (…) Solicit acest aviz”, a declarat Pereș de la tribuna Senatului.
El a adăugat că, în opinia sa, anunțul înființării noului grup senatorial este astfel „pe lângă Regulamentul Senatului”.
„Asistăm din nou la niște jocuri pe lângă Regulamentul Senatului și pe lângă cutuma care ne-a condus în activitatea noastră de aproape 26 de ani. Nu contest faptul că UNPR dorește să își înființeze un grup senatorial. Este perfect valabil, am mai trecut prin asemenea momente și, sigur, este dreptul dânșilor. (…) Eu contest în schimb momentul în care facem acest anunț și politicianismul de care dă dovadă și PSD, ascunzându-se în spatele acestei idei de constituire a unui nou grup parlamentar al UNPR, tocmai pentru a încerca să diminueze forța PNL în Biroul permanent”, a mai spus senatorul liberal.