Specialiştii avertizează: Până la ce vârstă NU au voie copiii să folosească telefoanele mobile

Folosirea telefoanelor mobile, a tabletelor şi a jocurilor electronice de către copiii sub 12 ani are consecinţe grave asupra sănătăţii acestora, avertizează specialiştii.
Romania TV
02 feb. 2016, 12:22
Specialiştii avertizează: Până la ce vârstă NU au voie copiii să folosească telefoanele mobile

American Academy of Pediatrics și Canadian Society of Pediatrics recomandă ca ca până la vârsta de 2 ani copiii să nu fie deloc expuși la tehnologie, cei cu vârstele între 3 și 5 ani să aibă accesul restricționat la doar o oră pe zi, iar cei între 6 și 18 să limiteze utilizarea acestor aparate la doar două ore pe zi.

Cu toate acestea, fundații care activează în domeniul sănătății copiilor, precum Kaiser Foundation și Active Healthy Kids Canada, au semnalat că perioadele recomandate de utilizare sunt cu mult depășite de către copiii, în condițiile în care accesibilitatea și utilizarea de astfel de tehnologii au crescut semnificativ în special în rândul celor foarte mici.

Principalele motive confirmate științific care susțin necesitatea interzicerii utilizării dispozitivelor portabile de către copiii sub 12 ani sunt:

Dezvoltarea deficitară 
Folosirea gadget-urilor reduce din mobilitatea tuturor persoanelor, iar la copii poate conduce la o dezvoltare întârziată, în condițiile în care mișcarea le permite acestora să dezvolte abilități bazate pe învățare și atenție. Lipsa mobilității are, la aproape unul din trei copii care intră la școală, un impact negativ asupra alfabetizării și succesului academic.

Dezvoltarea accelerată a creierului 
Între 0 și 2 ani, mărimea creierului unui copil se triplează, iar până la 21 de ani continuă să se dezvolte rapid. În plus, dezvoltarea creierului în copilăria timpurie este influențată de stimuli ce țin de mediu sau de lipsa acestora. Stimularea unui creier în curs de dezvoltare cauzată de supraexpunerea la tehnologii (telefoane mobile, internet, iPad-uri, TV) s-a dovedit a fi asociată cu funcționarea cognitivă executivă și deficit de atenție, întârzieri cognitive, tulburări de învățare, creșterea impulsivității și scăderea capacității de autocontrol.

Dependență 
Dependența de tehnologie poate conduce la un decalaj între părinți și copil. În absența afecțiunii părintești, copiii devin și mai dependenți de aceste gadgeturi. Studiile arată că unul din 11 copii cu vârste între 8 și 18 ani este dependent de tehnologie.

Somn insuficient 
Experții avertizează că aproximativ 60% dintre părinți nu acordă atenție copiiilor lor atunci când sunt aceștia folosesc gadgeturile. Potrivit unor studii, părinții a peste 75% dintre copii le permit acestora să folosească gadgeturile în camerele lor, ceea ce înseamnă că ei pot rămâne treji toată noaptea. Lipsa somnului le poate afecta activitatea din timpul zilei și succesul la școală.

Probleme cu ochii 
Expunerea pe termen lung la ecrane va conduce cu ușurință la probleme oftalmologice sau chiar la sindromul privitului la computer. Problemele oculare ale copiilor pot fi prevenite prin limitarea perioadei de timp pe care copilul o petrece în fața acestor ecrane (30 minute).

Obezitate generalizată 
Prezența gadget-urilor în camerele copiilor crește riscul de obezitate cu 30%, dar și complicațiile ulterioare ale acestei boli. Statisticile spun că 25% dintre copiii canadieni și 33% dintre copiii din SUA sunt obezi. În plus, circa 30% dintre copiii obezi sunt susceptibili de a dezvolta diabet, ceea ce sporește riscul unui atac de cord și al unui accident vascular cerebral. În general, acest aspect poate influența în mod semnificativ speranța de viață a copilului.

Comportament agresiv 
Violența prezentată în mass-media îi poate face pe copii agresivi. Prin urmare, copiii nu ar trebui sa fie expuși la imagini conținând violență sexuală și fizică, așa cum pot vedea în jocuri și emisiuni de televiziune care prezintă lupte, crime, mutilări, torturi, violuri și scene de sex. Din cauza acestui pericol, violența din mass-media a fost clasificată de către guvernul SUA drept risc pentru sănătatea publică.

Boli mentale 
Specialiștii au arătat că expunerea frecventă și îndelungată la cele mai noi tehnologii conduce la următoarele afecțiuni: autism, anxietate, psihoză, tulburare bipolară, depresie, tulburări de atașament, deficit de atenție, comportament problematic. Spre exemplu, unul din șase copii din Canada a fost diagnosticat cu una dintre aceste tipuri de afecțiuni psihice.

Emisii de radiații 
În mai 2011, OMS a plasat telefoanele mobile în categoria de risc 2B din cauza radiațiilor emise, ceea ce înseamnă că acestea pot duce la cancer. După o cercetare amănunțită în 2013, dr. Anthony Miller de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Toronto a propus reclasificarea expunerii la frecvențe radio în categoria 2A, ceea ce înseamnă „probabil cancerigenă”, ceea ce indică faptul că aceste dispozitive reprezintă o amenințare cu mult mai mare.

Demență digitală 
Demența digitală este scăderea semnificativă a capacităților cognitive ca urmare a utilizării excesive a tehnologiei, ceea ce afectează procesul de învățare și îndeplinirea sarcinilor obișnuite de către copii. Aceștia au ajuns să se bazeze atât de mult pe tehnologie, încât nu mai pot ține minte detalii banale asociate cu viața de zi cu zi.

Efecte legate de viitorul copiilor 
Tehnologia nu are capacitatea de a învăța copilul lecțiile de viață practice și abilitățile necesare pentru viața viitoare, astfel încât supraexpunerea la aceste gadget-uri și la mass-media i-ar putea afecta negativ viitorul.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...